Дрогу пријавили као обућу за њемачко тржиште

Н. Томашевић, М. Вујић
Дрогу пријавили као обућу за њемачко тржиште

Градишка - Пакети са близу 400 килограма сканка пронађени су контролом камиона пријављеног за царињене пошиљке обуће на граничном прелазу Градишка, а ухапшени су возач и сувозач које сумњиче за шверц наркотика.

Вриједност наркотика процјењује се на око два милиона КМ, а они су били намијењени тржишту Њемачке. Акцију проналаска дроге и хапшење извели су припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) који су, како сазнајемо, имали информацију о могућем кријумчарењу дроге.

Незванично, наркотици су били скривени међу кутијама обуће и ауто-дијелова и истражиоцима је требало скоро четири сата да све истоваре.

- Докази указују на то да је требало да осумњичени наркотике превезу из БиХ до купца у Њемачкој. Возач је из Сарајева, гдје је утоварен дио наркотика. Други дио је натоварен у Бугојну. Камион је власништво транспортне фирме из Бугојна - казао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима, истражиоци СИПА су сазнали за план нарко-дилера, па су их пратили и у Градишци организовали засједу.

- Праћени су десет дана, а вјерујемо да су били дио организоване групе шверцера наркотика. Пошиљка је требало да у Градишци буде царињена и да, ако дрога не буде откривена, добије легалне папире као роба за извоз - казао је наш извор.

СИПА је потврдила да су у акцији под надзором Тужилаштва БиХ пронашли око 30 пакета сканка приликом контроле теретног возила у Градишци.

- Тежине дрога се процјењује на око 350 килограма, а пронађени су и други предмети који се могу повезати с организованим криминалом. Ухапшени су предати Тужилаштву БиХ - наводи се у саопштењу и додаје да је у акцији остварена сарадња с ОБА и Управом за индиректно опорезивање БиХ.

Према саопштењу из Тужилаштва БиХ, ово је четврта запљена сканка у количини већој од 200 килограма у посљедње вријеме.

- Камион у којем је пронађена дрога ишао је у Хрватску, а пакети су били међу робом. Тачна количина заплијењене дроге биће утврђена накнадно, а процјењује се да се ради о више стотина килограма. Вриједност  дроге на нарко-тржишту у земљама ЕУ већа је од два милиона КМ. Ухапшена лица биће предата поступајућем тужиоцу, који ће када их испита одлучити о даљим мјерама - саопштено је из Тужилаштва.

Из УиО БиХ су саопштили да је камион у којем је пронађена дрога био пријављен за извозно царињење робе.

- Према пријави, у камиону је била пошиљка обуће која је требало да буде извезена у Њемачку. Истрагу су преузели службеници СИПА, уз чију сарадњу и координацију је и извршен преглед камиона - саопштено је из УИО БиХ.

Мјештани

Проналазак наркотика у Градишци изазвао је велику пажњу међу становницима тог града, а дрога је била главна тема разговора.

- Видио сам да је камион који је стигао на гранични прелаз брзо опколила полиција с оружјем. Све се дешавало као у филмовима, из камиона су истоваривали неке пакете, а видио сам да и хапсе неке људе. Касније сам чуо да је пронађена дрога - казао је  мјештанин Градишке који живи у близини граничног прелаза, не желећи да му помињемо име.

Начелник ПУ Градишка Милош Бркић истакао је да полиција у појасу Саве има учестале контроле због могуће трговине дрогом, али и због проблема са мигрантима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана