Drljiću potvrđene tri godine zatvora zbog silovanja starice

Nebojša Tomašević
Drljiću potvrđene tri godine zatvora zbog silovanja starice

Banjaluka - Mario Drljić iz Doboja pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na tri godine zatvora zbog obljube starice (75) iz istog grada.

 

Kazna mu je izrečena nakon što je vijeće Vrhovnog suda RS razmotrilo žalbe na prvostepenu  presudu Okružnog suda u Doboju.

- Žalba tužioca je odbijena kao neosnovana i potvrđena presuda dobojskog Okružnog suda. Razlozi odbijanja biće navedeni u odluci - rekli su u Vrhovnom sudu RS ne navodeći više detalja.

Tokom prvostepenog postupka Okružni sud u Doboju Drljića je osudio samo za obljubu nad nemoćnim licem koje je počinjeno u maju 2014. godine, dok je po drugoj tački optužnice, odnosno za drugo silovanje starice oslobođen krivice usljed nedostatka dokaza.

Optužnica je Drljića  teretila da je staricu napastvovao sredinom 2013. i u maju 2014. godine. S obzirom na osjetljivost slučaja suđenje je bilo zatvoreno za javnost tako da nisu iznošeni detalji tokom ranijeg postupka. Ovaj slučaj je policiji prijavljen još 2013. godine kada je dobojska policija podnijela prvi izvještaj protiv Drljića.

Prema informacijama iz istrage, optuženog je prijavila kćerka starice i da ona to nije uradila Drljić vjerovatno nikada ne bi ni odgovarao za svoje nedjelo.

Ona je u svojoj prijavi navela da njenu bolesnu i psihički nestabilnu majku, koja inače živi sama, uznemirava mlađi komšija, koji joj često ulazi u kuću, bez poziva i njenog odobrenja.

- Na osnovu njene prijave pokrenuta je istraga i izvršena kriminalistička obrada M. D. tokom koje je utvrđeno da je on sredinom septembra 2013. godine obljubio staricu. On je ušao u kuću starice kroz prozor, nakon što ona nije htjela da mu otvori vrata - naveli su ranije iz dobojske policije.

Prijavljeni Drljić je tokom saslušanja u policiji izjavio da je u prethodnom periodu posjetio staricu sa kojom je imao dobrovoljan seksualni odnos.

Republičko javno tužilaštvo je nakon prvostepene presude uložilo žalbu, jer je smatralo da postoje čvrsti materijalni dokazi da je Drljić u dva navrata obljubio nemoćnu staricu. Tužilaštvo je u svojoj žalbi tražilo strožu kaznu za Drljića.

Kazna

Prema krivičnom zakonu Republike Srpske, koji je važio u vrijeme počinjenja djela za koje je osuđen Mario Drljić,  za  obljubu nad nemoćnim licem maksimalna zaprijećena kazna iznosila je osam godina zatvora.

- Ko nad drugim licem izvrši obljubu ili drugu polnu radnju iskoristivši duševno oboljenje, nedovoljnu duševnu razvijenost, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usljed kojeg ono nije sposobno za otpor, dobiće kaznu zatvora od jedne do osam godina - navodi se u Krivičnom zakonu.                                   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana