Драматичне сцене на суђењу бившим специјалцима: Свједок пао у судници, оптужени тражио хитну

Небојша Томашевић
Драматичне сцене на суђењу бившим специјалцима: Свједок пао у судници, оптужени тражио хитну

Бањалука - Пад свједока у судници и његово одбијање да говори о разбојништву у коме је учествовао, али и интервенција Хитне помоћи обиљежиле су наставак суђења суспендованим специјалцима МУП-а РС оптуженим за оружану пљачку 617.000 марака на ауто-путу Бањалука - Градишка.

У овом случају по трећи пут суди се некадашњим специјалцима Владану Малићу (35), Горану Парашу (30) и Александру Поповићу (32) те њиховом сараднику Олегу Банди (33) из Бањалуке. Свједок Жељко Инђић, који је осуђен због учешћа у овој пљачки, одбио је да говори о томе, објаснивши то страхом због властите безбједности. Током читања његовог исказа који је дао на претходном суђењу Инђић се срушио, али се убрзо придигао рекавши да има проблема са ногом. Неколико тренутака касније Поповић је рекао да му није добро, те је замолио судије да позову Хитну помоћ.

- Лоше се осјећам и  више мјесеци имам болове у стомаку, а данас имам температуру те ми лупа срце. Судија, видим вас у магли - рекао је Поповић.

Судија Сњежана Кудрић је тада прекинула суђење рекавши оптуженом “Таман посла да ме не видите, морате ме добро видјети”, а након тога је позвана служба Хитне помоћи да прегледа Поповића.

Свједок Жељко Инђић је истакао да је прву изјаву, у којој је до детаља откуцао план оружане пљачке, дао под притиском, те да више не жели причати о томе јер се боји за властиту и безбједност своје породице.

Републички тужилац Живана Бајић затим је, уз бројне приговоре адвоката оптужених, прочитала ранију изјаву Инђића у којој је казао да је план пљачке осмислио Владан Малић. Према том исказу Инђића, Малић је нацртао гдје ће ко бити у ауту којим су кренули у пљачку, те додијелио тачно одређене задатке свакоме од оптужених. Инђић је у тој изјави описао и како су бјежали од полиције и лутали шумом на Козари. Он је сада истакао да је ту изјаву дао под притиском, али је потврдио да ју је потписао.

- Не сјећам сада тога, а понављам све изјаве сам дао под притиском. Не смијем да кажем ко врши притисак, бојим се за живот - рекао је Инђић.

Након доласка љекара утврђено је да је потребан детаљнији преглед Поповића па је он упућен у Универтзитетско-клинички центар РС, а суђење је одгођено.

Врховни суд РС у септембру ове године по други пут је укинуо пресуду суспендованим специјалцима МУП-а РС и сараднику, те је суђење враћено на почетак. Укинутом пресудом Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић били су осуђени на по десет и по, а  Банда на осам и по година затвора. Према оптужници они су 22. септембра 2015. године напали колону возила агенције “Сектор секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су их “аудијем А6” на ауто-путу Бањалука - Градишка у Церовљанима, те пуцајући из аутоматских пушака пријетећи чак и ручним ракетним бацачем “зоља” натјерали су раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из кога су украли 616.548 КМ. 

Приговори

Браниоци оптужених током суђења уложили су бројне приговоре и тражили да се свједок Жељко Инђић не саслушава.

- Његово саслушање је било супротно Закону о кривичном поступку јер је од њега узета изјава као свједока, а у исто вријеме био је осумњичени. На основу наше жалбе је и укинута првостепена пресуда у овом предмету и сад се не може новим саслушањем исправљати грешка - казала је адвокат оптужених Јадранка Ивановић, а њен став дијеле и адвокати Јасминка Јовишевић и Александра Метлић.

Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић одбила је приговоре што је изазвало и мању полемику и нове приговоре адвоката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана