Драма на суђењу специјалцима МУП-а РС: Адвокат и вјештак се сукобили због доказа

Н. Т.
Драма на суђењу специјалцима МУП-а РС: Адвокат и вјештак се сукобили због доказа

Бањалука - Права драма одвијала се у бањалучком Окружном суду током испитивања вјештака форензичке генетике Душана Кецкаревића из Београда на суђењу припадницима специјалне јединице МУП-а Републике Српске и њиховом сараднику који су оптужени за оружану пљачку око 612.000 марака на аутопуту Бањалука - Градишка.

Вјештак је испитивање адвоката Јадранке Ивановић назвао иживљавањем, а она је запријетила изласком са рочишта због његовог начина одговарања.

У овом случају, трећи пут, суде некадашњим специјалцима Владану Малићу (35), Горану Парашу (30) и Александру Поповићу (32) те њиховом сараднику Олегу Банди (33). Ивановићева брани све сем Поповића кога заступа адвокат Александра Метлић.

Вербални сукоб адвоката и вјештака настао је због начина прикупљања и достављања доказа на вјештачење те њиховог фотографисања. Кецкаревић је казао да у материјалу које је вјештачио није уочио ништа спорно што би утицало на резултат ДНК анализе, док је адвокат Ивановић истицала да су докази уништени јер је кеса са биолошким траговима раздерана.

Поменути вјештак анализом је утврдио да су биолошки трагови Параша, Малића и Банде пронађени у “аудију А6” који су, према оптужници, користили током пљачке. Биолошки трагови оптуженог Параша и Малића пронађени су на грлићу пластичне флашице воде “аквавива”, која је, према доказима тужилаштва, пронађена током истраге пљачке. Парашев траг је нађен и на наслоњачу за главу на сувозачевом мјесту у “аудију”.

- Биолошки траг Банде нађен је на ручици мјењача и возачевим вратима аутомобила. Материјал који је достављен на вјештачење био је одговарајуће упакован - рекао је Кецкаревић.

Анализом је на поменутом “аудију”, и то на задњим вратима, пронађен и биолошки траг специјалца Жељка Инђића, који је раније признао кривицу и осуђен је.

Малићу, Парашу, Поповићу и Банди суде трећи пут јер је Врховни суд РС укинуо двије раније донесене пресуде бањалучког Окружног суда. Посљедњом пресудом били су осуђени на 40 година затвора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана