Доживотна робија због гажења пјешака џипом у Грацу

Небојша Томашевић
Доживотна робија због гажења пјешака џипом у Грацу

Грац - Ален Ризвановић (27) поријеклом из БиХ осуђен је у Окружном суду у аустријском граду Грацу на доживотну робију због убиства три и покушаја убиства 108 особа током лудачког похода џипом улицама Граца.

Према одлуци судског вијећа, он ће казну издржавати у установи за психички обољеле преступнике. Порота Кривичног суда у Грацу је оцијенила да је он урачуњив иако су два од три психијатра казала да је неурачунљив. Ипак је одлучено је да он не иде у класични затвор.

Према пресуди, Ризвановић је 20. јуна 2015. године прегазио три особе и повриједио 108 људи залетјевши се теренским возилом међу пјешаке у пјешачкој зони у центру Граца. Међу погинулима су и четворогодишњи дјечак, млађа жена и земљак Адис Долић из Велике Кладуше.

Ризвановић је у пјешачку зону у Грацу џипом улетио брзином од око 80 километара на час и газио је све пред собом. У тренутку несреће није био под утицајем алкохола или дроге. Оптужен је да је све учинио намјерно.

Суђење Ризвановићу почело је 20. септембра, а он се на првом рочишту појавио у бијелом одијелу и казао да није крив те да се радило о несрећном случају.

Ризвановић је испричао да се кобног дана успаничио када је чуо пуцњеве те да је изгубио контролу над возилом. Када га је тужилац питао како се осјећа јер је, између осталих, усмртио и четворогодишње дијете Ризвановић је рекао: "Извињавам се због тога" и додао да је мислио да нико неће погинути због његове лудачке вожње.

Судија Андреас Роме реаговао је на то.

- Могу Вам можда вјеровати неке ствари, али то заиста не могу - казао је Роме.

Током суђења два су психијатра рекла да Ризвановић пати од параноидне шизофреније, али је један казао да је био урачунљив када је починио злочин.

Њемачки професор форензичке психијатрије и психотерапије Јирген Милер посљедњи је у низу експерата који су донијели суд о менталном стању оптуженог.

Милер је у свом извјештају истакао да Ризвановић пати од параноидне шизофреније те да је у таквом стању и извео напад. Сва три експерта сагласна су да је он напад починио у стању душевног растројства те да постоји висок ризик да ће се и у будућности слично понашати.

Када је Ризвановић починио свој крвави пир, у први мах се помислило да је ријеч о терористичком нападу које често чине припадници Исламске државе (ИС). Међутим, полиција је послије истраге одбацила ову тезу.

Показао право лице

Ален Ризвановић живио је у Калсдорфу код Граца гдје се доселио из БиХ. Ожењен је и има двоје дјеце, а по занимању је возач. Прије почињена злочина пријављиван је због породичног насиља.

Његова супруга Елена је раније за аустријску телевизијску мрежу ОРФ казала да ју је он мучио и ногама ударао сваки дан, па чак, како је рекла, и док је била трудна. Истакла је да је Ризвановића упознала путем интернета и да јој се на почетку чинио као пријатна особа. Тек након што су се вјенчали он је почео да открива право лице и да туче супругу и пријети њој и породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана