Doveo djecu da prose ispred Palate predsjednika

S. A.
Doveo djecu da prose ispred Palate predsjednika

Banjaluka - Ismet Aljić (34) iz Modriče uhapšen je u Banjaluci zbog sumnje da je svoje dvoje maloljetne djece tjerao na prosjačenje.

Ovaj slučaj otkriven je nakon što su građani obavijestili policiju da dvoje mališana kod Palate predsjednika Republike Srpske presreću ljude i od njih traže novac.

Aljić je uhapšen u četvrtak na Bulevaru Petra Bojovića. Kako "Glas Srpske" saznaje, tokom legitimisanja odbio je da pokaže lična dokumenta.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći inicijale, rekli su da je osumnjičeni nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

- Protiv I. A. policija će podnijeti izvještaj nadležnima zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru - kazali su u banjalučkoj policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, on je na saslušanju tvrdio da djecu nije tjerao da prosjače.

Prema podacima CJB Banjaluka, u toku prošle godine na području koje pokriva ovaj centar zabilježeno je 87 slučajeva prosjačenja.

- Svi prekršaji sankcionisani su uručivanjem prekršajnih naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom - rekli su u policiji.

Dodali su da će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na sprečavanju i sankcionisanju ovih slučajeva.

Prosjačenje je jedan od najčešćih oblika eksploatacije djece u BiH. Da je tako govori i podatak da su samo prije desetak dana u Tuzli uhapšeni M. E. (39) i S. A. (40) zbog sumnje da su od jula prošle do marta ove godine na prosjačenje i teške fizičke poslove prisiljavali šestoro djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana