Doktor iz Gradiške trudnicama naplaćivao porođaj do 500 maraka?

Nevena Bunić
Doktor iz Gradiške trudnicama naplaćivao porođaj do 500 maraka?

Gradiška - Ginekolog Dragan Janjić optužen je da je od trudnica i njihovih porodica uzimao od 50 do 500 KM mita kako bi obavio porođaj u gradiškoj Bolnici.

Iz Republičkog javnog tužilaštva saopštili su da je optužnicu podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a Janjića terete za primanje mita.

- Optužnica ga tereti da je više puta tokom dužeg vremena zahtijevao i primao novac od pacijentkinja koje su primljene radi porođaja i postporođajnog oporavka. Mito je uzimao za obavljanje porođaja, koji bi i u okviru svog službenog ovlašćenja morao obaviti - naveli su u tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama, optuženi ginekolog je uzeo novac od šest pacijentkinja i njihovih porodica i na ovaj način “zaradio” oko 1.300 KM.

Nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa Janjićem kako bismo čuli i njegovu stranu priče. On je ujedno i načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u gradiškoj Bolnici. 

Optuženi ginekolog je dospio u žižu javnosti nakon smrti porodilje Jovane Šinik, čija porodica je tvrdila da je od njih uzeo 50 KM kako bi obavio porođaj. U Gradišci je u novembru 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti ove žene. Brojni građani i porodica zatražili su tada smjenu ginekologa Janjića, tvrdeći da je najveći problem u tome što Jovana nije porođena carskim rezom, iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma. Jovanina majka Dajana Tendžerić na skupu je rekla da je njena kćerka ležala u bolnici tri dana i da niko nije ništa preduzeo.

  • Vi ste lopovi. Tražite samo pare i treba da na ulazu u bolnicu istaknete cjenovnik - poručila je tada Tendžerićeva.

Još zaposlen

Nezvanično saznajemo da je Janjić još uvijek zaposlen u gradiškoj Bolnici i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije pokrenut disciplinski postupak protiv njega zbog primanja mita. Vršilac dužnosti direktora ove bolnice Mirko Manojlović juče se nije javljao na naše telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana