Dok je bio na dužnosti migranti mu provalili u kuću

avaz.ba
Dok je bio na dužnosti migranti mu provalili u kuću

Bihać - Dok je čuvao zgradu Vlade Unsko-sanskog kantona, u kuću policajca Elvira Piralića iz Bihaća provalilo je nekoliko migranata, i to dok su mu na spratu bili supruga s djecom, kao i njegova majka, saznaje “Dnevni avaz”.

Ovu informaciju potvrdio je Elvir Piralić, koji je opisao dramu u svojoj kući.

On kaže da ništa nije htio prijavljivati policiji, jer je počiniocima teško ući u trag. Složio se s konstatacijom da volonteri Crvenog krsta na spiskovima za dnevne obroke imaju stotinu Muhameda i stotinu Alija, jer se svaki drugi migrant prijavljuje pod tim imenima, te da je to jedan od razloga zašto nije prijavljivao pljačku, piše Avaz.ba.

– Supruga, djeca i majka bili su na drugom spratu kuće. Čuli su buku, ali iz straha nisu smjeli odmah reagovati – kaže Piralić.

Čitava migrantska kriza pala je na leđa Unsko-sanskog kantona, a prvenstveno mislim na Bihać. Ovo što se meni i mojoj porodici dogodilo, nije jedini slučaj, kaže on.

– Među migrantima ima svega. Dan prije, supruga je odnijela odjeću i hranu u prihvatni centar za migrante, gdje su smještene najranjivije kategorije, djeca i žene. I onda me dočeka haos u kući – govori Piralić.

Objasnio je i koliko je trajala agonija koju je doživjela njegova porodica.

– Supruga je na kraju zagalamila samo da bi im dala do znanja da kuća nije prazna, a oni su nakon toga otišli – kaže Piralić.

Dodaje da su građani prepušteni sami sebi te da su on i njegove kolege, policajci, izloženi direktnom udaru migranata.

– Napadaju, psuju, pljuju policajce. Veliki je broj incidenata između migranata i policije. Ljudi uglavnom ćute, jer nam je to postala svakodnevica. Situacija izmiče kontroli, samo se nadam da neće eskalirati – dodao je Piralić.

Više migranata koji su se kretali u grupi, provalili su u porodičnu kuću u centru Čapljine. Migranti su u četvrtak u večernjim satima provalili u porodičnu kuću u Vinogradskoj ulici. Komšije su alarmirale policiju, koja je intervenirala na mjestu događaja i obavila uviđaj.

Da su migranti spremni na sve kako bi se domogli zemalja Zapadne Evrope, pokazuje i slučaj s granice Srbije. Vozač hladnjače turskih registarskih oznaka, ne znajući, prevozio je i petoricu Avganistanaca u tovaru tekstila namijenjenom za belgijsko tržište, a malo je poznato da se ova roba transportira u furgon kamionima ili hladnjačama kako bi se zaštitila od vlage.

Sreća po ilegalce bila je da je snimak sa skenera jasno pokazao ljudske siluete. U suprotnom, do Belgije u takvim uslovima, život bi im bio ugrožen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana