Добој: Локализован пожар на депонији отпадних ауто-гума

Срна
Добој: Локализован пожар на депонији отпадних ауто-гума

Добој - Припадници Територијалне ватрогасне јединице Добој локализовали су пожар на депонији отпадних ауто-гума у добојском насељу Бољанић, против које су, као и наставка изградње постројења за пиролизу ауто-гума, мјештани ове мјесне заједнице уручили петицију градској управи.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Милош Радоњић рекао је Срни да је у потпуности изгорјела једна од укупно три гомиле отпадних депонованих ауто-гума.


Радоњић је навео да су ватрогасци и даље на лицу мјеста и надзиру ситуацију.

Пожар је протекле ноћи око 1.50 часова пријављен Полицијској станици у Петрову, потврђено је из Центра јавне безбједности Добој.

Према подацима од добојске подручне јединице Републичке управе за геодетске и имовинско-правне прописе, закључно са 22. новембром, посједник ове парцеле је Миодраг Тодоровић, који је уједно и власник постројења за пиролизу гума предузећа "Еко глобал" из Грачанице, чију изградњу у Бољанићу је недавно обуставила локална инспекција због непосједовања грађевинске дозволе.

Из "Еко глобала" су раније негирали да управљају депонијом.

Златко Полугић, који тврди да је власник "скупљалишта гума", рекао је данас новинарима да је земљу купио прије осам година, да је прије двије године регистровао фирму "Инватор" за прикупљање отпадних ауто-гума, те да је прије два мјесеца покренуо поступак прикупљања неопходних дозвола код надлежних републичких институција.

Полугић сматра да је пожар намјерно изазван.

Он је рекао Срни да је у пожару изгорјело око 1.000 старих аутомобилских гума, као и да неће одустати од одлагања старих гума.

Милорад Пољашевић, представник групе грађана из Бољанића, који су покренули акцију за измјештање депоније као и наставка изградње погона за пиролизу, каже да је овај пожар био очекиван.

Пољашевић је навео да је Републичка управа за инспекцијске послове обавезала локалну управу у Добоју да до 19. децембра ријеши питање ове депоније отпадних ауто-гума, за коју наводи да је нелегална, а гуме депоноване мимо основних законских процедура.

Он је навео да је петицију против изградње погона за пиролизу гума до сада потписало више од 1.400 мјештана који су на недавно одржаном збору Савјета мјесне заједница Бољанић донијели једногласну одлуку да надлежне институције наложе уклањање на десетине тона отпадних гума и престану изградњу постројења.

Пољашевић је раније упозоравао на еколошке посљедице које би настале изградњом таквог погона, као и да је извођач радова обмануо мјештане пошто је, између осталог, као дјелатност навео производњу пластичне столарије, те почео градњу без грађевинске дозволе због чега су надлежене локалне институције привремено зауставиле радове.

Он тврди да је предузеће "Еко глобал" у јуну ресорном министарству Републике Српске предало захтјев за претходну процјену о утицају постројења за хемијски третман отпада гума и отпадне пластике дневног капацитета од 10 тона с циљем добијања нафтног гаса, дизел-горива, лож-уља, угљеничког праха и жице, које је ту процјену одобрило и наложило да се ради студија утицаја на животну средину која је у току.

Представници добојске Мјесне заједнице Бољанић уручили су 2. децембра Градској управи документацију и потписе мјештана у којој не прихватају наставак изградње постројења за пиролизу отпадних гума у овом добојском насељу.

Начелник градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Тихомир Глигорић тада је најавио обустављање поступка издавања локацијских услова постројењу за технички третман отпадних гума, док захтјеви мјештана не буду размотрени.

Мјештани Бољанића су на збору грађана, одржаном 25. новембра, донијели једногласну одлуку да не прихватају наставак изградње постројења за пиролизу отпадних гума, којем је претходило протестно окупљање око 150 мјештана озренских насеља Бољанић и Карановац, одржано у недјељу, 20. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана