Доба годишњих одмора је шведски сто за провалнике

avaz.ba
Доба годишњих одмора је шведски сто за провалнике

Доласком љета већина грађана почне планирати годишњи одмор, чиме имовину остављају незаштићену. Крадљивцима је то идеална прилика за брзу и једноставну зараду.

Највише провала догађа се управо за вријеме годишњих одмора и током викенда, када се већина породица упути према првим одмаралиштима и остави куће и станове празне.

Мудре тактике

Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево током љетне сезоне биљежи повећан број ових кривичних дјела. Стога грађанима сваког љета упућује упозоравајуће савјете како би надмудрили провалнике. Трикова је безброј, па им не олакшавајте посао.

Лопови не бирају између станова и кућа и начина провале у њих. Нема правила. Провалници стално желе бити корак испред полиције. И таман када полиција открије нови трик који примјењују, они прелазе на нови. И тако изнова. О томе се највише едуцирају на интернету, гдје заједно с истомишљеницима смишљају нове начине провале. Мноштво је форума на којима провалници расправљају о најбољим начинима провале у објекте.

Друштвене мреже колико могу бити корисне и забавне исто тако нам могу задати главобоље. Олакшавајућа околност за провалнике је када тинејџер објави податке о породичном одмору, и то гдје иду, када и колико ће се дуго одмарати. Овако се само олакша посао провалницима. Онлине профили често укључују личне податке и информације о локацији, а статус о вези показује и колико би вас могло живјети у кући. За провалника су ово врло корисне информације до којих је дошао скоро без имало труда.

Исти сценариј

Крадљивци се мање-више држе истог сценарија. Прије него што изврши провалу у стан, лопов вас прати, провјерава ваш телефонски број или вам позвони на врата и, наводно, тражи неку особу. Након тога се извињава и чуди се како тај не станује баш у том стану. Потом ће чекати савршен момент да вам провали у стан.

Браву, ако не отвори подесним кључем или уз помоћ алата званог “чешаљ”, ломи уз помоћ направе топ-ломача или најобичнијим клијештима папагајкама. У коначници, када уђе унутра, све што му западне за око однијеће са собом - новац, накит, одјећу, оружје, техничку робу... Када се власници врате с љетовања, неријетко затекну хаос у кући: проваљена врата, разбацане ствари и полупана стакла. Тада им не преостаје ништа друго него позвати полицију.

Савјети МУП-а Кантона Сарајево

Највише провала у станове - куће догађа се за вријеме годишњег одмора и у дане викенда када нисте у дому

Прије него што изврши провалу у стан, лопов прати жртву, провјерава телефонски број или позвони на врата и наводно тражи неку особу

Вашу браву, ако не отвори подесним кључем или уз помоћ алата званог “чешаљ”, ломи уз помоћ “топ-ломача” или најобичнијим клијештима папагајкама.

Будите пажљиви! Ако идете накратко из стана у посјету комшији, пријатељу или породици, не остављајте отворене прозоре или балконска врата

Ако идете на годишњи одмор, обавијестите о томе комшије, они ће обратити више пажње на ваш стан. Новац и златни накит повјерите родбини на чување или похраните у трезор банке

Фотографирајте накит и драгоцјености ради препознавања и лакшег проналаска. Не спуштајте ролетне на прозорима до краја. Ако лопови примијете да су ролетне спуштене неколико дана, одмах ће закључити да у стану нема никога.

Записати серијске бројеве скупоцјених уређаја, техничке робе и оружја

Аларме прскају пур-пјеном 

Стручњаци сматрају да скоро не постоји објект у који лопови не могу ући и однијети жељени плијен. Грађани се најчешће одлучују за куповину сигурносних врата, код нас познатија и као протупровална, или постављање решетака на прозоре и врата (поготово ко живи у приземљу или има балконска врата).  Међутим, уз помоћ „чешља”, специјалних кључева, пајсера многе браве су им лаган задатак и без проблема улазе у станове и куће. Многи ће рећи да је уградња алармних система дјелотоворна те да ће власник имати миран сан. Али, ако вас на зуб узму професионалци, ни то неће бити гаранција да ћете сачувати имовину.  

Један од начина онеспособљавања алармних система, али и видеонадзора је уз помоћ обичне пур-пјене која кошта мање од 10 КМ. Лопови су на тај начин 2013. године провалили и опљачкали „Вакуфску банку” у Витезу, из које су однијели касу у којој је било око 60.000 КМ. Након тога забиљежено је још неколико сличних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана