Dnevno rasturili po 3.000 lažnih dolara

Goran Obradović
Dnevno rasturili po 3.000 lažnih dolara

sarajevo - Nevenko Božičić (54) i Slavko Bibić (49), obojica iz Novog Sada, uspjeli su da za samo četiri dana u u BiH rasture ukupno 12.200 falsifikovanih američkih dolara, rekli su u Državnoj agencije za istrage i zaštitu (SIPA) navodeći inicijale osumnjičenih.

Oni su dodali da su Božičić i Bibić osumnjičeni da su od 22. do 27. jula ove godine stavili u promet ukupno 122 falsifikovane novčanice od po 100 dolara.

Božičić i Bibić uhapšeni su 18. avgusta sa ukupno 20.000 falsifikovanih američkih dolara, a njima je u Sudu BiH određen jednomjesečni pritvor.

Na osnovu usmene naredbe tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA počeli su rad na ovom predmetu krajem jula ove godine.

- Budući da je uočena masovnija pojava stavljanja u promet falsifikovanih novčanica američkih dolara u poštama i mjenjačnicama u više gradova u BiH, SIPA je preduzela potrebne aktivnosti te koordinisala aktivnostima sa drugim policijskim agencijama u BiH i regionu - rekli su u SIPA.

Oni su dodali da su u saradnji sa službenicima MUP-a RS za kratko vrijeme utvrdili identitet osumnjičenih osoba.

- U saradnji sa službenicima određenih poslovnica "BH Pošta" obavljeno je prepoznavanje osumnjičenih na osnovu predočenih fotografija. Takođe je utvrđeno da je Božičić koristio falsifikovanu ličnu kartu Slovenije na ime Niko Kovač - pojasnili su u SIPA.

Prema njihovim riječima, ostvarena je i saradnja sa Centralnom bankom BiH, koja je obavila vještačenje novčanica, kao i sa MUP-ovima Srbije i Slovenije, a utvrđeno je i da su oni samo fiktivno prijavljeni na području BiH.

Istražioci su došli do saznanja da su dvojica osumnjičenih mijenjali lažne dolare na više poštanskih šaltera u BiH. Na nekim šalterima službenici pošte posumnjali su u ispravnost dolara pa nisu željeli da im zamijene novac.

- Kada su službenici pošte posumnjali u ispravnost novca, osumnjičeni su odustali od konverzije i izašli su iz pošte. Na sreću, jedan službenik je uspio da zapiše registarski broj automobila kojim su se dovezli. Tako je utvrđen identitet jednog od osumnjičenih i za njim je raspisana potraga na osnovu koje je reagovala Granična policija BiH.

Falsifikovao marke

Danijel Momić iz Kotor Varoša uhapšen je zbog sumnje da je falsifikovao više novčanica od po 20 maraka.

Prije hapšenja policija je dobila informacije da je na području Banjaluke stavljen u opticaj veći broj falsifikovanih novčanica.

Istragom je policija posumnjala da je Momić od 19. juna do 11. jula ove godine falsifikovao veći broj novčanica sa brojem "B5533544", od kojih je pet pronađeno i oduzeto. Od Momića je policija zaplijenila laptop i skener pomoću kojih je pravio lažne novčanice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana