Дневно растурили по 3.000 лажних долара

Горан Обрадовић
Дневно растурили по 3.000 лажних долара

сарајево - Невенко Божичић (54) и Славко Бибић (49), обојица из Новог Сада, успјели су да за само четири дана у у БиХ растуре укупно 12.200 фалсификованих америчких долара, рекли су у Државној агенције за истраге и заштиту (SIPA) наводећи иницијале осумњичених.

Они су додали да су Божичић и Бибић осумњичени да су од 22. до 27. јула ове године ставили у промет укупно 122 фалсификоване новчанице од по 100 долара.

Божичић и Бибић ухапшени су 18. августа са укупно 20.000 фалсификованих америчких долара, а њима је у Суду БиХ одређен једномјесечни притвор.

На основу усмене наредбе тужиоца Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA почели су рад на овом предмету крајем јула ове године.

- Будући да је уочена масовнија појава стављања у промет фалсификованих новчаница америчких долара у поштама и мјењачницама у више градова у БиХ, SIPA је предузела потребне активности те координисала активностима са другим полицијским агенцијама у БиХ и региону - рекли су у SIPA.

Они су додали да су у сарадњи са службеницима МУП-а РС за кратко вријеме утврдили идентитет осумњичених особа.

- У сарадњи са службеницима одређених пословница "БХ Пошта" обављено је препознавање осумњичених на основу предочених фотографија. Такође је утврђено да је Божичић користио фалсификовану личну карту Словеније на име Нико Ковач - појаснили су у SIPA.

Према њиховим ријечима, остварена је и сарадња са Централном банком БиХ, која је обавила вјештачење новчаница, као и са МУП-овима Србије и Словеније, а утврђено је и да су они само фиктивно пријављени на подручју БиХ.

Истражиоци су дошли до сазнања да су двојица осумњичених мијењали лажне доларе на више поштанских шалтера у БиХ. На неким шалтерима службеници поште посумњали су у исправност долара па нису жељели да им замијене новац.

- Када су службеници поште посумњали у исправност новца, осумњичени су одустали од конверзије и изашли су из поште. На срећу, један службеник је успио да запише регистарски број аутомобила којим су се довезли. Тако је утврђен идентитет једног од осумњичених и за њим је расписана потрага на основу које је реаговала Гранична полиција БиХ.

Фалсификовао марке

Данијел Момић из Котор Вароша ухапшен је због сумње да је фалсификовао више новчаница од по 20 марака.

Прије хапшења полиција је добила информације да је на подручју Бањалуке стављен у оптицај већи број фалсификованих новчаница.

Истрагом је полиција посумњала да је Момић од 19. јуна до 11. јула ове године фалсификовао већи број новчаница са бројем "Б5533544", од којих је пет пронађено и одузето. Од Момића је полиција заплијенила лаптоп и скенер помоћу којих је правио лажне новчанице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана