Đokić: Čerek dao 20.000 maraka stranci

Nebojša Tomašević
Đokić: Čerek dao 20.000 maraka stranci

Banjaluka - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je u banjalučkom Okružnom sudu da je bivši načelnik opštine Brod Milovan Čerek, koji je optužen za primanje mita i protivzakonito posredovanje, kao donaciju za stranku dao 20.000 maraka 2010. godine.

Đokić koji je iskaz dao na poziv suda pojasnio je da je Čerek 10.000 maraka dao za dio troškova konvencije SP-a u Banjaluci.

- U vrijeme konvencije stranke zamolio sam Čereka za pomoć. Pristao je i dao 10.000 maraka. Na moj zahtjev taj novac je predao mom vozaču. Drugi iznos od 10.000 maraka dao je na Izvršnom odboru SP-a - rekao je Đokić.

On je napomenuo da u to vrijeme Čerek nije insistirao da se potvrdi da je on dao donaciju.

Napomenuo je da ne poznaje vlasnike preduzeća “2D Živković” niti je čuo da su oni dali donaciju za Socijalističku partiju.

Prema riječima Petra Đokića, sa Čerekom je imao korektan odnos, a naveo je da ga je stranka predložila ponovo za načelnika opštine Brod jer su bili uvjereni da će pobijediti.

Đokić je pojasnio da se SP finansira na osnovu Zakona iz budžeta i iz donacija. Kazao je da je bilo slučajeva da donatori nisu željeli da se pominju njihova imena. Rekao je da su sve donacije evidentirane u stranci.

Svjedočenjem Đokića završeno je suđenje Čereku koji se tereti da je primanjem mita i protivzakonitim posredovanjem pribavio 136.000 maraka.

Specijalni tužilac Goran Glamočanin je u završnoj riječi rekao da smatra da je dokazana krivica Čereka i zatražio da se on osudi.

- Dokazano je da se ovdje radilo o mitu, a ne o donacijama. Tražimo da se osudi po Zakonu i da mu se izrekne i novčana kazna. Tražimo i da mu se oduzme 110.000 maraka protivpravno stečene imovinske koristi - rekao je Glamočanin.

Branioci optuženog Čereka, advokati Matija Bodirogić i Duško Panić, zatražili su oslobađajuću presudu. Oni smatraju da je dokazano da u ovom slučaju nije bilo mita, već da se radilo o donacijama.

Bodirogić je još istakao da je uvjeren da će biti izrečena oslobađajuća presuda i da će poslije toga tražiti od SP-a da se izvini Čereku i vrate ga na njegov položaj u stranci.

Sudija Vesna Stanković-Ćosović je poslije iznošenja završnih riječi zakazala izricanje presude za srijedu 20. marta.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva RS Čereku se stavlja na teret da je primanjem mita i protivzakonitim posredovanjem uzeo oko 136.000 maraka. Tereti se da je uzeo 126.000 maraka mita od preduzeća “2D Živković” iz Dervente kako bi dobili posao na tenderu za izgradnju akva parka u Brodu. Optužen je da je od direktora i vlasnika “Limikoma” Milivoja Šormaza primio novac u iznosu od 10.000 maraka kako bi obezbijedio da preduzeće “Gradska toplana” Brod odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja tom preduzeću.

Čerek je u svom svjedočenju ranije rekao da nije uzimao mito od preduzeća “2D Živković” već da mu je Velibor Živković dao donaciju za stranku. Istakao je da je uzeo novac od direktora i vlasnika “Limikoma” Milivoja Šormaza, ali je to dato takođe kao donacija za SP.

Čerek je uhapšen 14. septembra 2012. godine zajedno sa direktorom Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod Borom Miloševićem i tehničkim sekretarom brodske Socijalističke partije Đurđom Teodosić. Teodosićeva je puštena i bila je svjedok.

Presude saradnicima

Saradnici Milovana Čereka, bivši direktor Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod Boro Milošević i vlasnik banjalučkog preduzeća “Limikom” Milivoje Šormaz, koji se terete za primanje mita u pomaganju i davanju mita, priznali su krivicu i njima su izrečene presude.

Milošević je na osnovu sporazuma o priznanju krivice, koji je zaključio sa Specijalnim tužilaštvom, osuđen na šest mjeseci zatvora i određeno je da mu se oduzme protivpravna imovinska korist od 23.500 maraka. Šormaz je, takođe, na osnovu sporazuma, osuđen na novčanu kaznu od 7.000 maraka i oduzimanja 10.000 maraka koje je nezakonito stekao.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana