Direktori pokupili milione iz Grasa

N. Tomašević, Ž. Domazet
Direktori pokupili milione iz Grasa

Sarajevo - Bivši direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gras" Sarajevo Ibrahim Jusufranić, nekadašnji direktor marketinga ove firme Branislav Petrović i Abdulah Grđo uhapšeni su juče u akciji federalne uprave policije zbog zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Njima su lisice stavljene na ruke po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, iz kojeg je navedeno da ih terete da su oštetili preduzeće "Gras" i budžet Kantona Sarajevo. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o višemilionskim iznosima.

Iz Kantonalnog tužilaštva još je saopšteno da će osumnjičene ispitati, nakon čega će odlučiti da li će za njih tražiti pritvor.

U Tužilaštvu juče nisu ni naveli koja djela i šta su tačno počinili Jusufranić i njegov šurjak Petrović te Grđo. Nisu naveli ni u kojem periodu su oni počinili krivična djela.

Izvor blizak istrazi je rekao da se njima na teret stavlja da su kriminalne radnje počinili tokom rata u BiH pa sve do 2006. godine, do kada je Jusufranić bio direktor "Grasa". Jusufranić je ovim preduzećem za javni gradski prevoz putnika upravljao od 1989. godine, kada je imenovan za direktora. Iza njega je u "Grasu" ostao višemilionski dug, što je pokazao i revizorski izvještaj. Prije pet godina preduzeće "Gras" je bilo dužno više od 120 miliona maraka, što je konstatovala i tadašnja Vlada Kantona Sarajevo.

Aktuelni direktor "Grasa" Avdo Vatrić juče je rekao da nije u svom kabinetu i da ne zna šta se dešava u instituciji na čijem je čelu. Preduzeće "Gras" je saopštilo da podržavaju rad policije u ovom slučaju, koji, kako kažu, ne mogu komentarisati.

Predsjednik Sindikata Adnan Himzanija je takođe bio iznenađen hapšenjem bivših rukovodilaca firme. S druge strane pojedini članovi ovog sindikata su nakon hapšenja komentarisali da su oduvijek tražili da finansijska policija uđe u preduzeće i ispita poslovanje od završetka rata pa sve do danas, a ne samo do 2006. godine. Istakli su da smatraju da svako treba odgovarati za djela koja počini.

Prijave

Federalna policija je 2010. godine protiv nekadašnjeg direktora marketinga "Grasa" Branislava Petrovića podnijela izvještaj Tužilaštvu zbog utaje i pranja novca. Tada je tužilaštvu prijavljen i Jasmin Jusufranić, sin bivšeg direktora ovog preduzeća Ibrahima Jusufranića. Njima je tom prijavom na teret stavljeno da su na neutvrđen način stekli više od 750.000 maraka, koje nisu prijavili kao dobit, pa su tako izbjegli plaćanje poreskih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana