Директори покупили милионе из Граса

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Директори покупили милионе из Граса

Сарајево - Бивши директор Кантоналног јавног комуналног предузећа "Грас" Сарајево Ибрахим Јусуфранић, некадашњи директор маркетинга ове фирме Бранислав Петровић и Абдулах Грђо ухапшени су јуче у акцији федералне управе полиције због злоупотреба положаја и овлашћења.

Њима су лисице стављене на руке по налогу сарајевског Кантоналног тужилаштва, из којег је наведено да их терете да су оштетили предузеће "Грас" и буџет Кантона Сарајево. Према незваничним информацијама, ријеч је о вишемилионским износима.

Из Кантоналног тужилаштва још је саопштено да ће осумњичене испитати, након чега ће одлучити да ли ће за њих тражити притвор.

У Тужилаштву јуче нису ни навели која дјела и шта су тачно починили Јусуфранић и његов шурјак Петровић те Грђо. Нису навели ни у којем периоду су они починили кривична дјела.

Извор близак истрази је рекао да се њима на терет ставља да су криминалне радње починили током рата у БиХ па све до 2006. године, до када је Јусуфранић био директор "Граса". Јусуфранић је овим предузећем за јавни градски превоз путника управљао од 1989. године, када је именован за директора. Иза њега је у "Грасу" остао вишемилионски дуг, што је показао и ревизорски извјештај. Прије пет година предузеће "Грас" је било дужно више од 120 милиона марака, што је констатовала и тадашња Влада Кантона Сарајево.

Актуелни директор "Граса" Авдо Ватрић јуче је рекао да није у свом кабинету и да не зна шта се дешава у институцији на чијем је челу. Предузеће "Грас" је саопштило да подржавају рад полиције у овом случају, који, како кажу, не могу коментарисати.

Предсједник Синдиката Аднан Химзанија је такође био изненађен хапшењем бивших руководилаца фирме. С друге стране поједини чланови овог синдиката су након хапшења коментарисали да су одувијек тражили да финансијска полиција уђе у предузеће и испита пословање од завршетка рата па све до данас, а не само до 2006. године. Истакли су да сматрају да свако треба одговарати за дјела која почини.

Пријаве

Федерална полиција је 2010. године против некадашњег директора маркетинга "Граса" Бранислава Петровића поднијела извјештај Тужилаштву због утаје и прања новца. Тада је тужилаштву пријављен и Јасмин Јусуфранић, син бившег директора овог предузећа Ибрахима Јусуфранића. Њима је том пријавом на терет стављено да су на неутврђен начин стекли више од 750.000 марака, које нису пријавили као добит, па су тако избјегли плаћање пореских обавеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана