Direktor tri čelinačka preduzeća osumnjičen da je oštetio budžet RS za 3,7 miliona KM

Nebojša Tomašević
Direktor tri čelinačka preduzeća osumnjičen da je oštetio budžet RS za 3,7 miliona KM

Banjaluka - Direktor fabrika "Hidrat" iz Ukrine kod Čelinca, te "Krečana" i "Krečana invest" iz Čelinca Velibor Kurtinović prijavljen je banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je raznim malverzacijama oštetio budžet Republike Srpske za 3.701.500 maraka.

Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, kazali su da ga terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

- V. K. sumnjičimo da je kao odgovorno lice u tri preduzeća iz Čelinca izbjegao da plati zakonom predviđene obaveze prema Poreskoj upravi RS i Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS u periodu od 2005. do 2017. godine. Na taj način oštetio je budžet RS i stekao protivpravnu imovinsku korist - rekli su u policiji ne navodeći više detalja.

Nezvanično saznajemo da pomenute firme nisu plaćale porez na promet i dobit, kao i poreze i doprinose za penzijsko i invalidsko te zdravstveno osiguranje radnika.

Osumnjičeni Kurtinović tvrdi da to ništa nije tačno i da on ima dokaze za to.

- Imam poresko uvjerenje da nisam dužan za poreze. U tom periodu za koji me terete uplatio sam najmanje milion maraka poreza. Bio sam u policiji i dao izjavu i rekao da to nije tačno. Pokazao sam im poresko uvjerenje - kazao je Kurtinović i dodao da policija nema šta da radi pa podnosi svakakve izvještaje.

Direktor privatne firme u Tesliću T. G. osumnjičen je za slične malverzacije kao i Kurtinović.

Ovog Teslićanina Policijska uprava Doboj tereti za utaju poreza i doprinosa u iznosu od 10.078 maraka.

- Postoji sumnja da je T. G. 2013. godine dao lažne podatke o stečenom oporezivom prihodu firme u kojoj je bio odgovorno lice. On je krajem decembra 2013. godine izdao dvije fakture na račun drugog preduzeća iz Teslića za usluge obrade drveta. Međutim te fakture nije knjižio niti ih je prikazao u bilansu uspjeha i poreskom bilansu za 2013. godinu. Na taj način utajio je porez na dobit koji je trebao da plati za 2013. godinu - rekli su Policijskoj upravi Doboj ne navodeći više detalja i identitet osumnjičenog.

Pronevjera u knjižari

Poslovođa u knjižari "Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS" u Zvorniku Duško Jelača osumnjičen je da je pronevjerio 422.036 maraka. Iz Policijske uprave Zvornik, navodeći inicijale, kazali su da ga terete za pronevjeru.

- D. J. sumnjičimo da je od 1. januara do 25. marta 2015. godine prisvojio raznu knjižarsku robu i školski pribor koji mu je povjeren u radu. U to vrijeme radio je kao prodavac i poslovođa u knjižari - rekli su u policiji.

U Zavodu su istakli da je kontrolom u martu 2015. utvrđen manjak u knjižari u Zvorniku, a prijavljenom radniku uručen je otkaz nakon disciplinskog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana