Директор три челиначка предузећа осумњичен да је оштетио буџет РС за 3,7 милиона КМ

Небојша Томашевић
Директор три челиначка предузећа осумњичен да је оштетио буџет РС за 3,7 милиона КМ

Бањалука - Директор фабрика "Хидрат" из Укрине код Челинца, те "Кречана" и "Кречана инвест" из Челинца Велибор Куртиновић пријављен је бањалучком Окружном тужилаштву због сумње да је разним малверзацијама оштетио буџет Републике Српске за 3.701.500 марака.

Из Полицијске управе Бањалука, наводећи иницијале, казали су да га терете за злоупотребу овлашћења у привреди и незаконито поступање у привредном пословању.

- В. К. сумњичимо да је као одговорно лице у три предузећа из Челинца избјегао да плати законом предвиђене обавезе према Пореској управи РС и Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС у периоду од 2005. до 2017. године. На тај начин оштетио је буџет РС и стекао противправну имовинску корист - рекли су у полицији не наводећи више детаља.

Незванично сазнајемо да поменуте фирме нису плаћале порез на промет и добит, као и порезе и доприносе за пензијско и инвалидско те здравствено осигурање радника.

Осумњичени Куртиновић тврди да то ништа није тачно и да он има доказе за то.

- Имам пореско увјерење да нисам дужан за порезе. У том периоду за који ме терете уплатио сам најмање милион марака пореза. Био сам у полицији и дао изјаву и рекао да то није тачно. Показао сам им пореско увјерење - казао је Куртиновић и додао да полиција нема шта да ради па подноси свакакве извјештаје.

Директор приватне фирме у Теслићу Т. Г. осумњичен је за сличне малверзације као и Куртиновић.

Овог Теслићанина Полицијска управа Добој терети за утају пореза и доприноса у износу од 10.078 марака.

- Постоји сумња да је Т. Г. 2013. године дао лажне податке о стеченом опорезивом приходу фирме у којој је био одговорно лице. Он је крајем децембра 2013. године издао двије фактуре на рачун другог предузећа из Теслића за услуге обраде дрвета. Међутим те фактуре није књижио нити их је приказао у билансу успјеха и пореском билансу за 2013. годину. На тај начин утајио је порез на добит који је требао да плати за 2013. годину - рекли су Полицијској управи Добој не наводећи више детаља и идентитет осумњиченог.

Проневјера у књижари

Пословођа у књижари "Завода за уџбенике и наставна средства РС" у Зворнику Душко Јелача осумњичен је да је проневјерио 422.036 марака. Из Полицијске управе Зворник, наводећи иницијале, казали су да га терете за проневјеру.

- Д. Ј. сумњичимо да је од 1. јануара до 25. марта 2015. године присвојио разну књижарску робу и школски прибор који му је повјерен у раду. У то вријеме радио је као продавац и пословођа у књижари - рекли су у полицији.

У Заводу су истакли да је контролом у марту 2015. утврђен мањак у књижари у Зворнику, а пријављеном раднику уручен је отказ након дисциплинског поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана