Direktor škole iz Prijedora prijavljen tužilaštvu: Osiguranje plaćao iz džepa radnika?

Nebojša Tomašević
Direktor škole iz Prijedora prijavljen tužilaštvu: Osiguranje plaćao iz džepa radnika?

Prijedor - Direktor Osnovne škole “Dositej Obradović” u Prijedoru Stevica Džogazović osumnjičen je da je raznim malverzacijama u vezi sa kolektivnim osiguranjem oštetio radnike za 10.460 KM, a ovu obrazovnu ustanovu za 4.860 KM prilikom nabavke ogreva.

Iz Policijske uprave Prijedor, navodeći inicijale, saopštili su da Džogazovića sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- S. Dž. teretimo da je nezakonito i mimo volje radnika obrazovne ustanove gdje je zaposlen od njihovog dohotka dio novca uplaćivao na račun osiguravajućeg društva na ime kolektivnog osiguranja. To je činio od polovine 2007. do aprila ove godine, čime je više radnika oštetio za 10.460 KM - saopštila je policija.

Dodali su da osumnjičenog još terete da je prilikom nabavke ogreva oštetio ustanovu u kojoj je radio za 4.860 KM. Prema policijskom izvještaju, Džogazović je slagao da je školi isporučeno više drveta za ogrev od stvarne količine. Na taj način je izdvojeno više novca nego što je bilo potrebno. Zbog ovih krivičnih djela policija je protiv Džogazovića podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Prijedoru. Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni je od radnika na ime plaćanja osiguranja uzimao nekad 12, a nekad 24 KM godišnje.

Džogazović tvrdi da je sve radio u skladu sa pravilima uz saglasnost radnika.

- Nikome nije marka uzeta bez znanja i sve odluke su donesene na sjednicama naučno-nastavnog vijeća. Radnici su bili osigurani na 24 časa - kazao je Džogazović.

Pojasnio je da je radnicima na ime obaveznog osiguranja 12 KM uplaćivala škola i ono je pokrivalo boravak na poslu, te odlazak i dolazak na radno mjesto.

- Međutim, uz njihovu saglasnost na godišnjem nivou od radnika je naplaćivano dodatnih 12 KM da bi bili osigurani 24 časa. Svako je to znao i mogao je da se žali - objasnio je Džogazović.

Istakao je da nije oštetio školu prilikom nabavke drva i da te optužbe nije moguće dokazati.

  • Onoliko koliko je nabavljeno drva za ogrev toliko je i plaćeno. Ništa više - kazao je Stevica Džogazović.

Anonimna prijava

Izvor blizak istrazi je kazao da je istraga protiv Stevice Džogazovića pokrenuta na osnovu anonimne prijave.

- Prema toj prijavi radnici škole su bili dovedeni u zabludu da moraju da izdvoje dio novca za plaćanje kolektivnog osiguranja, iako je troškove trebalo da snosi škola. Zbog te zablude neki od njih su pristali da im novac bude odbijen od plate, ali su kasnije shvatili da su prevareni, zbog čega traže svoja prava - rekao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana