Direktor putem semafora prao novac

Nevena Bunić
Direktor putem semafora prao novac

Sarajevo - Direktor firme "STEP" koja održava svjetlosnu signalizaciju u Sarajevu Midhat Hajrić uhapšen je nastavku akcije "Zadruga". Pored njega uhapšene su još dvije osobe, a ispitano je njih 14.

U velikoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo, koja je usmjerena protiv organizovanog kriminala i pranja novca, u ponedjeljak je pretreseno 13 preduzeća, kuća sa pomoćnim prostorijama, kao i veći broj osoba, od kojih su oduzeti razni predmeti i dokumentacija. Prema nezvaničnim informacijama, pored Hajrića, uhapšene su i Sanela Hadžibulić-Smajović (35), kao i Nataša Fazlić (69), koja je poslije ispitivanja puštena na slobodu.

- Uhapšene M. H. i S. H. S. sumnjičimo za zloupotrebu službenog položaja, organizovani kriminal i pranje novca. Oni su predati u nadležnost kantonalnog tužilaštva - naveli su u MUP-u KS.

Hajrić je direktor firme "STEP" koja se bavi proizvodnjom, isporukom i ugradnjom signalno-sigurnosne i elektroopreme. Hadžibulić-Smajlovićeva je odgovorna u firmi "Sar-man".

U svojstvu osumnjičenih ispitani su Mirza Čelik (43), Indira Čelik (35), Elmedin Kordić (37), Samir Šehović (52), Nedim Ćehajić (59), Edin Prljača (41), Mirsad Ličina (59), Amir Pirušić (48), Huso Kokor (50), Samira Kušljugić (48), Rubina Bučo (55), Mevlida Boja (51), Sead Hubjer, Enes Hadžiahmić i Haris Rahman, svi iz Sarajeva. Mirza Čelik je šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo i vlasnik firme "Telefongradnja".

U okviru iste akcije, policajci SIPA su u ponedjeljak u Goraždu pretresli tri preduzeća, a odgovorni u njima su ispitani i pušteni. Tokom pretresa pronađena je i oduzeta dokumentacija.

Akcija "Zadruga" je počela u januaru, a osobe pod istragom sumnjiče da su kao organizovana grupa pod rukovodstvom supružnika Sanela i Enise Đalić oprale više od 50 miliona KM. Do sada su uhapšene desetine direktora kompanija zbog sumnje na organizovani kriminal i pranje novca. U pritvoru je za sada sedam osoba, a pod mjerama zabrane njih 15.

Izetbegovićev zet

U okviru ove akcije ranije je priveden i ispitan Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik firme "Bihekso".

Određene su mu mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu sastajanja sa svjedocima, ali i obavezno javljanje policiji svakih 14 dana. Osim njega, pod mjerama zabrane su i Feđa Morankić iz kompanije "ASA osiguranje" i Asmir Dževlan, direktor firme "ANS Drajv" Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana