Direktor prijavljen zbog smrti radnika

Nevena Bunić
Direktor prijavljen zbog smrti radnika

Banjaluka - Darko Milojević (30) iz Banjaluke prijavljen je Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je odgovoran za nesreću u kojoj su poginula dva radnika u banjalučkom naselju Novi Borik.

Tragedija u kojoj su nastradali Željko Kostić (52) i Dobrivoje Topić (57) iz Čelinca desila se 3. avgusta kada su radnici pali sa skele sa visine od oko 15 metara. Inspektori zaštite na radu su utvrdili da gradilište nije bezbjedno za rad.

- D. M. se sumnjiči da je, prilikom izvođenja građevinskih radova na izgradnji stambeno-poslovnog objekta, postupio suprotno propisima i time izazvao opasnost, zbog čega su dva lica smrtno stradala - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

S druge strane, Milojević tvrdi je za zaštitu i bezbjednost radnika na građevini bila zadužena firma “Viz zaštita”.

- Što se tiče moje firme, svi radnici su bili prijavljeni i osigurani. Pošto “Led projekat” ima ugovor sa “Vid zaštitom”, vjerovatno su u policiji morali mene kao direktora prijaviti za odgovornost - rekao je Milojević i dodao da nije siguran za šta konkretno ga terete u policiji jer nije vidio izvještaj.

U trenutku nesreće Kostić i Topić su stajali na dasci i izvlačili građu sa posljednjeg sprata. Odjednom su pali i poginuli na licu mjesta. Nije poznato na koji način se daska odvojila i da li je pukla. Nakon nesreće, na gradilištu se pojavio i Milojević.

U posljednjih mjesec u Banjaluci su poginula četiri radnika.

Radnik firme “Maksmara” Radenko Obradović iz Kneževa poginuo je u četvrtak kada je pao dok je postavljao krovne prozore na objektu “Delta sitija” u naselju Borik. Kako su rekle njegove kolege, Obradović, koji je bio poslovođa, pao je sa više od deset metara visine. Prema pričama radnika, Obradović je navodio kolegu koji je upravljao dizalicom i u jednom trenutku je pao sa krova. +++

“Viz zaštita”

U preduzeću “Viz zaštita” rekli su da je njihovo preduzeće bilo zaduženo da utvrdi i preporuči mjere zaštite radnika na gradilištu, kao i da procijeni potencijalne rizike.

- To sve tako i stoji u Zakonu o zaštiti na radu. Naša obaveza nije bila da radnicima obezbijedimo zaštitnu opremu, kao što su na primjer radni šljemovi ili slično - kazao je tehnički direktor “Viz zaštite” Milomir Bunijevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana