Direktor preduzeća iz Doboja oštetio budžet RS za 4,6 miliona KM

Nevena Bunić
Direktor preduzeća iz Doboja oštetio budžet RS za 4,6 miliona KM

Doboj - Protiv direktora preduzeća "Nova forma" Marijana Mišića iz Doboja policija je podnijela izvještaj dobojskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrebom položaja u ovom preduzeću oštetio budžet i vanbudžetske fondove Srpske za oko 4,59 miliona maraka, saznaje "Glas Srpske".

Izvještaj je podnesen i protiv N. B, odgovornog lica u drugom preduzeću u Doboju, zbog sumnje da mu je pomogao u krivičnom djelu. Mišić se tereti da je od 1. januara 2014. do 30. juna ove godine, kao direktor naložio da se zaključe ugovori o cesiji i kompenzaciji u "Novoj formi", iako su računi ovog preduzeća bili blokirani zbog milionskog duga prema Poreskoj upravi Republike Srpske.

- Na taj način je sav novac koji je trebalo da bude uplaćen na račun ovog preduzeća, i koji bi zakonski pripao Poreskoj upravi, bio uplaćivan na račun povjerilaca - saopštili su u Policijskoj upravi Doboj i dodali da je povjeriocima, odnosno inostranim kupcima, osumnjičeni M. M. dao instrukcije da sve dugove plaćaju na nerezidentni račun ovog preduzeća.

Mišić je sa ovog računa prebacivao novac na račun drugog preduzeća iz Doboja, a koje mu je stavio na raspolaganje  N. B, odgovorni u tom preduzeću.

- Na ovaj način preduzeće nije pravovremeno plaćalo poreske obaveze zbog čega su budžet i vanbudžetski fondovi Republike Srpske oštećeni za 4.592.132 KM, čime je stečena protivpravna korist. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica - stoji u saopštenju.

"Nova forma" je preduzeće za proizvodnju i prodaju namještaja sa sjedištem u Šamcu, koje ima i poslovnicu u Doboju. Poreska uprava RS je u martu ove godine objavila listu najvećih dužnika među kojima je bilo i ovo preduzeće sa 8,87 miliona duga.

Komentar Mišića juče nismo uspjeli dobiti jer je, kako su nam rekli u preduzeću "Nova forma", na putu.

Utaja poreza

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv vlasnika preduzeća "MD - Perić kompani" iz Bijeljine zbog poreske utaje.

Optužnica tereti Perića da je 2014. i 2015. godine kao direktor u ovom preduzeću u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, podnio PDV prijave sa lažnim podacima o oporezivim prihodima. On je podnio zamjenske PDV prijave po kojima je naknadno prijavio stvarni promet i poresku obavezu i uplatio PDV za 2014. godinu, ali ne i PDV za 2015. godinu u iznosu od 17.436 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana