Direktor i menadžeri Aktiva investa oslobođeni optužbi

Nebojša Tomašević
Direktor i menadžeri Aktiva investa oslobođeni optužbi

Banjaluka - Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Aktiva invest", direktor društva Srđan Praštalo i još tri investiciona menadžera u banjalučkom Okružnom sudu usljed nedostatka dokaza oslobođeni su optužbi da su nesavjesnim poslovanjem za oko 436.000 maraka oštetili VB fond iz Banjaluke.

Optužbi su, pored Praštala, oslobođeni i Vitomir Joksimović, Nikola Jovović i Vladimir Glišović, a Praštalo je oslobođen i optužbi za zaključivanje štetnog ugovora.

Presudu je izrekla sudija Olga Pantić koja je kazala da je analizom dokaza zaključila da Specijalno tužilaštvo RS nije dokazalo navode optužnice.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Praštala i ostale da su nesavjesnim poslovanjem prilikom kupovine akcija HLT fonda iz Podgorice oštetili VB fond iz Banjaluke za oko 436.000 maraka, za čiji su račun kupili akcije. Praštalo je optužen i za zaključenje štetnog ugovora. U optužnici je navedeno da su optuženi ova djela počinili tokom oktobra i decembra 2010. godine, a u to vrijeme bili su članovi uprave društva "Aktiva invest", koje je upravljalo VB fondom. U optužnici je navedeno da su oni na sjednicama Upravnog odbora u dva navrata donijeli odluku o kupovini akcija HLT fonda po cijenama višim od realnih iako su znali ili mogli da znaju da je taj fond u gubicima.

Obrazlažući presudu sudija Pantić je navela da je na osnovu dokaza utvrđeno da u postupcima optuženih nema očiglednog nesavjesnog poslovanja.

- Osim toga, tužilaštvo u optužnici nije tačno preciziralo koje su to norme i propise optuženi prekršili. U ovom slučaju nema štete jer oštećeni po optužnici VB fond nije tražio nadoknadu. Štaviše, uprava ovog fonda sudu je poslala dopis da nisu oštećeni postupcima uprave "Aktiva investa" - kazao je sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana