Direktor Holideja vođa kriminalne grupe

Sanja Amidžić
Direktor Holideja vođa kriminalne grupe

Sarajevo - Direktor hotela "Holidej" i vlasnik restorana "Park prinčeva" u Sarajevu Alen Čengić (41) uhapšen je juče u tom gradu sa još 10 osoba zbog organizovanog kriminala, poreske utaje, prostitucije i drugih teških krivičnih djela.

On je označen kao prvoosumnjičeni u akciji "Koral" koju je sprovela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Privedeni su i šef osiguranja u hotelu "Holidej" Vahid Alić (50), Adis Skorupan (37), Mehmed Puškić (44), Jasmin Kulenović (38), Sabina Bajraktarević (52), J. Š. (53), E. S. (28), D. I. (30), A. H. (38) i H. M. (38) iz Sarajeva. Ova grupa osumnjičena je da je od jula 2014. do juna ove godine posredstvom hotela "Holidej resort" organizovala rad hotela "Holidej Sarajevo", koji je u stečaju, prikrivajući stvarne prihode i obim poslovanja te firme. Oni su uz pomoć IT stručnjaka instalirali softverske programe i druge aplikacije pomoću kojih su izbjegli plaćanje poreza za pomenuti hotel, čime su protivpravno pribavili više stotina hiljada maraka.

Izvor blizak istrazi ispričao je da su pojedinci iz ove grupe prijetnjama i fizičkim napadima zastrašivali privremenog stečajnog upravnika i radnike hotela "Holidej Sarajevo" kao i članove njihovih porodica kako pomenuti kriminal ne bi prijavili policijskim i pravosudnim organima.

Policija ovu grupu tereti za krivična djela organizovani kriminal, poreska utaja, ugrožavanje bezbjednosti, oštećenje tuđe stvari, teška krađa, organizovanje otpora te sprečavanje službene osobe u izvršavanju posla.

Uhapšeni u akciji SIPA-e "Koral" i "Tango" prebačeni su u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- U ovoj akciji, koja je urađena po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, pretreseno je deset lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta u svrhu dokaznog materijala u ovom postupku - kazali u pomenutoj agenciji.

Prostitucija

Pripadnici SIPA uporedo sa akcijom "Koral" u Sarajevu su izveli i akciju "Tango". Tom prilikom uhapšeni su S. D. (46), K. E. (41), A. K. (30), E. Lj. (33) i S. Z. (27) koje sumnjiče za organizovanje prostitucije. Pored navedenih djela, direktor hotela "Holidej" Alen Čengić osumnjičen je i za navođenje na prostituciju.

- Osumnjičeni su dogovarali sastanke osoba koje su pružale seksualne usluge i njihovih klijenata. Za ove usluge uzimali su 25 odsto iznosa koji prostitutka dobije od klijenta - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana