Direktor Drvolika iz Rogatice ispod žita zgrnuo milione

Nebojša Tomašević
Direktor Drvolika iz Rogatice ispod žita zgrnuo milione

Banjaluka - Direktor firme "Drvolik" iz Rogatice Miladin Pandurević osumnjičen je da je raznim zloupotrebama, te izbjegavanjem poslovanja putem računa nezakonito zaradio više od četiri miliona maraka, saznaje "Glas Srpske".

Protiv njega je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Nezvanično saznajemo da je Pandurević, nakon što su mu blokirani računi firme zbog neizmirenja obaveza i neplaćanja rata kredita, nastavio da posluje "ispod žita".

On je kako bi izbjegao da mu se novac skida sa računa za namirenje dugova, sa pojedinim poslovnim partnerima zaključivao ugovore o kompenzacijama i cesijama.

- Tako je uzimao gotov novac ili kompenzacije, te i na osnovu cesija izbjegavao da plaća dugove firme. Takođe je, kako bi onemogućio da potražioci od njega naplate ono što im je dužan, mašine iz "Drvolika" u Rogatici prebacio u firmu "Drvoplik plus" u Beogradu u Srbiji čiji je vlasnik. Ovim malverzacijama je nezakonito stekao oko tri miliona maraka - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema riječima ovog izvora, Pandurevića još terete da je oko milion maraka koje je dobio od Fonda za razvoj i zapošljavanje RS potrošio nenamjenski.

- Novac je dobio kako bi obnovio obrtna sredstva firme, te za refinasiranje kredita, ali ga je potrošio na druge stvari. Njegove zloupotrebe otkrivene su kada je komisija Investiciono razvojne banke, koja mu je ranije odobrila kredit od oko 3,4 miliona maraka, obavila kontrolu u firmi - pojasnio je ovaj izvor "Glasa Srpske".

Pandurević je pomenutim zloupotrebama oštetio i povjerioce  i budžet RS.

Portparol MUP-a RS Danica Gnjatović, kazala je da osumnjičenog M. P. terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

- M. P. sumnjičimo da je kao odgovorno lice privrednog društva iz Rogatice nastavio da posluje i zaključuje poslovne ugovore iako je znalo da su računi firme blokirani. Na ovaj način je protivpravno stekao oko 3.028.500 KM. Takođe, nenamjenski je potrošio dio od zajma koji mu je dodijeljen iz investiciono-razvojnih fondova RS u iznosu od oko 1.005.200 KM - pojasnila je Gnjatovićeva.

Dodala je da je M. P. osumnjičen i da je od marta 2013. do decembra 2014. godine u nekoliko navrata opremu firme gdje bio odgovoran isporučio drugom privrednom društvu sa sjedištem u Srbiji.

- Prebacivanjem opreme je oštetio privredno društvo iz Rogatice, te pribavio protivpravnu imovinsku korist drugom privrednom društvu u iznosu od oko 142.000 maraka - rekla je Danica Gnjatović.

Pandurević na putu

"Glas Srpske" pokušao je da čuje i priču osumnjičenog Miladina Pandurevića, ali on se nije javljao na brojne pozive upućene na njegov telefonski broj. U preduzeću "Drvolik" kazali su da on nije u kancelariji i da se nalazi na putu.

Ova firma je sada u stečaju, a Pandurević je ranije izjavio da su loši dani za firmu došli kada je firma došla u sukob s načelnikom Rogatice. Za sve je optužio vlast i istakao da je cilj nekih razvoj šumskog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana