Дилерима оптуженим у предмету “Пирамида”17 година и десет мјесеци робије

Небојша Томашевић
Дилерима оптуженим у предмету “Пирамида”17 година и десет мјесеци робије

Бањалука - Мухамед Халиловић звани Пота (40), Зоран Шавија (60) из Бањалуке, те Бранко Миливојша (56) из Приједора осуђени су у бањалучком Окружном суду на 17 година и десет мјесеци због шверца наркотика.

Шавија је добио осам, а Халиловић шест и по година затвора, док је Миливојша осуђен на три године, али му је уз ту казну урачуната и ранија условна осуда, па је добио јединствену казну од три године и четири мјесеца затвора. Њему је условна казна од осам мјесеци затвора претворена у затворску, јер је шверцом наркотика починио ново кривично дјело.

Према пресуди они су дрогу продавали са више лица на подручју Бањалуке и Мркоњић Града. У пресуди је наведено да су наркотике диловали сами или са другима од почетка 2017. до 10. октобра те године. Шверцовали су хероин, кокаин, марихуану, екстази, ЛСД и бупренорфин.

Зависно од количине и врсте дрогу су наплаћивали од десет до 50 КМ. Халиловић је више пута продао хероин В. О. за 20 марака, с тим што му је у два наврата ту дрогу и поклонио, а В. О. је 28. јуна 2017. године приликом хапшења прогутао хероин.

Осуђена тројка пала је у акцији “Пирамида” са још 12 саучесника. Оптужница је подигнута против 15 лица, а одмах на почетку процес је одвојен против двојице. На основу споразума о признању кривице у овом предмету у бањалучком Окружном суду осуђено је десет лица на 13 година и осам мјесеци затвора. Иза решетака су на основу тих пресуда послати Милан Пичулин звани Пићулин (35), Ведран Жоља (34), Един Бехремовић (49), Милош Дулић (37), Тихомир Новаковић (43) и Неџад Башић (36), Далибор Мачак (37), Јулија Халупа (25), Драган Максимовић Жути (39) и Драган Станишић Гаги (34). Раније је раздвојен поступак против Небојше Јањића званог Нено и Огњана Кокића званог Оњо из Сарајева. Они су у октобру ове године осуђени на по седам година затвора. Изреченим пресудама Шавији, Халиловићу и Миливојши предмет “Пирамида” је завршен.

Лијечење

Мухамеду Халиловићу уз затворску казну изречена је и мјера безбједности обавезног лијечења од зависности од опојне дроге. Према одлуци суда та мјера ће трајати док не престану разлози због којих је изречена, а најдуже до три године.

Халиловићу је ова мјера изречена на основу ранијег неуропсихијатријског вјештачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана