Дилери сканка имали кодиране телефоне

Небојша Томашевић
Дилери сканка имали кодиране телефоне

Бањалука - Петорица кријумчара наркотика, који су пали са 900 килограма сканка у акцији “24” Агенције за истраге и заштиту (СИПА), користили су кодиране мобилне телефоне како би прикрили своју комуникацију и спријечили да буду откривени, сазнаје “Глас Српске”.

Они су дрогу, вриједну око два милиона марака, прокријумчарили из Црне Горе у БиХ у колони од три возила, два камиона и “голф”. Први камион и “голф” били су чистачи, а дрога је била у другом теретном возилу. Откривени су у уторак на основу оперативних сазнања инспектора СИПА. Наркотици су били намијењени тржишту у БиХ, али се истражује и да ли је дио дроге требало да буде прокријумчарен у земље Европске уније. Колону је зауставила и контролисала полиција Источног Сарајева у мјесту Крупац код тог града. Претресом камиона у једном од њих пронађене су вреће и торбе са дрогом, а осумњиченима су стављене лисице на руке.

Извор близак истрази је казао да је од осумњичених, између осталог, одузет и кодирани телефон произвођача “Блекбери”.

- Претпостављамо да су путем тог телефона разговарали с наручиоцима и испоручиоцима дроге како не би били откривени јер је те телефоне готово немогуће пратити и прислушкивати - казао је овај извор.

Осумњичена петорка из Црне Горе након испитивања у просторијама СИПА предата је у надлежност Тужилаштва БиХ.

- Теретимо их за организовани криминал и неовлашћен промет опојне дроге. Од њих је, осим наркотика, одузето девет телефона, разни нотеси и други докази. Дрога је била у путним торбама и врећама у једном од камиона - рекли су у СИПА и додали да не могу откривати детаље ове акције и идентитет осумњичених.

Ово је досад највећа запљена сканка на подручју БиХ. Према незваничним информацијама, кријумчаре је СИПА пратила неко вријеме. Инспектори су, како сазнајемо, добили информације да је из Црне Горе у БиХ требало да дође камион с наркотицима. Организовано је праћење и прикупљање додатних информација како би тај транспорт био ометен, а дрога заплијењена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана