Detalji ubistva Rade Vukovića kod Banjaluke: Upozoravao rođaka da će se desiti zlo

Nebojša Tomašević
Detalji ubistva Rade Vukovića kod Banjaluke: Upozoravao rođaka da će se desiti zlo

Banjaluka - Vi ste sud, radite šta hoćete, žao mi je, ali moralo je tako. Taj čovjek me provocirao stalno, prije deset godina sam mu govorio: "Kani me se, desiće se zlo", kazao je u banjalučkom Okružnom sudu Nenad Vuković (61), osumnjičen za ubistvo rođaka Rade Vukovića (74).

Na jučerašnjem ročištu osumnjičeni se nije protivio pritvoru, a u sudnici je još ispričao da je njegov rođak Rade godinama nasrtao na njega.

- Bježao sam da se ne bi desilo nešto jer me je stalno provocirao. Govorio sam mu: "Mani me se, inače će pisati novine o meni i tebi."  Kada ga vidim, odem na drugu stranu da se ne bi nešto desilo, ali od kada sam otišao u penziju, češće sam ga sretao - kazao je Nenad Vuković.

Sudija za prethodni postupak Olga Pantić istakla je da je iz spisa uočila da je osumnjičeni priznao i opisao kako se sve desilo. Nenad je to potvrdio, a kako saznajemo, u policiji je ispričao da su se on i Rade kobnog jutra susreli na putu i da je rođak odmah počeo da ga provocira. Prema njegovim riječima, govorio mu je svašta i vrijeđao ga, što ga je jako razljutilo, pa je uzeo lopatu i udario ga po glavi nekoliko puta. Pojedini mještani Rekavica kazali su da sukob između dvojice rođaka zbog međe i imovine trajao dugo. Razlog tih svađa je, kažu oni, bio i vodovod, jer je neko od njih isjekao cijevi vodovoda kojim se snabdijevaju. Jedan drugog su za to optuživali.

Nenad je rođaka Radu usmrtio u petak ujutro, a zločin je otkriven kada je Nenad Vukojević krenuo na posao i na lokalnom putu pronašao mrtvog Radu u lokvi krvi. Pregledom tijela starca utvrđeno je da na glavi ima dvije veće rane, jednu na potiljku, a drugu na čelu. Obdukcijom je utvrđeno da je Radi polomljena lobanja i oštećen mozak, što je i bio glavni uzrok smrti. Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva saopšteno je da je Nenad Vuković ubistvo počinio 26. oktobra između 6.30 i 6.55 časova.

- Osumnjičeni je metalnom lopatom, ali i njenom drškom, više puta udario V. R, koji je od posljedica povreda preminuo - saopštilo je tužilaštvo, koje je zatražilo pritvaranje osumnjičenog.

Banjalučki Okružni sud je prihvatio taj prijedlog i odredio  jednomjesečni pritvor Nenadu Vukoviću.

Dokazi

Nezvanično saznajemo da je tokom istrage pronađena lopata  kojom je Nenad Vuković usmrtio rođaka Radu. Na njoj su pronađeni tragovi i krv. Lopata će biti poslata na vještačenje. Takođe, pronađena je i sjekira koju je, kako saznajemo, Nenad imao kod sebe, ali njom nije udarao rođaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana