Detalji optužnice protiv Berića i Savića: Bombama na Šakotu nakon neispunjenog obećanja

nezavisne.com
Detalji optužnice protiv Berića i Savića: Bombama na Šakotu nakon neispunjenog obećanja

Banjaluka - Optužnicu protiv Nenada Berića i Aleksandra Savića, koja ih tereti za bombaški napad na kontroverznog banjalučkog profesora Spasu Šakotu, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci.

U optužnici stoji da je bomba postavljena u noći 3. oktobra oko 0.20 časova u Banjaluci, u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, na parkingu ispred stambene zgrade, u kojoj živi Šakota, i gdje je bilo parkirano njegovo vozilo.

Prethodno je, kako je navedeno, Berić 2016. i ove godine, uzeo od Šakote 30.000 KM, obećavši profesoru da će mu "srediti" oslobađajuću presudu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodio pred banjalučkim sudovima.

"Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati novac, a Berić je, da bi pare zadržao, u namjeri da Šakotu ubije, podstrekao Savića i naručio ubistvo Šakote", stoji u optužnici.

Nagovor

 Dodaje se da je Savića nagovorio da ubije Šakotu uvjeravajući ga da će, ako to učini, slučaj dobro prikriti.

"Na to je Savić pristao, nakon čega je Berić u večernjim satima, prethodnog dana, predao četiri bombe Saviću, te ga istu noć dovezao svojim fordom blizu zgrade, pa je Savić na parkingu postavio bombe na sva četiri točka Šakotinog mercedesa", stoji u optužnici, u koju su "Nezavisne" imale uvid.

Za to vrijeme, kako se dodaje, Berić je Savića čekao u svom vozilu. Potom su, ističe, zajedno pobjegli.

"Pri tome su bili svjesni da će eksplozija dovesti u opasnost živote ljudi, ali i opasnost po imovinu većeg obima", piše u optužnici.

Šakota, oko 10 časova, kada je ušao u mercedes, te ga upalio, usljed pokretanja automobila aktivira postavljene bombe, koje su ubrzo eksplodirale, a on je tokom eksplozija uspio iskočiti iz automobila, ali je povrijeđen - ranjen je u desnu potkoljenicu.

"Usljed eksplozija oštećena je stambena zgrada i poslovni prostori u njenom prizemlju, a gdje je bilo veći broj lica", piše u optužnici, te se dodaje da je na ovaj način izazvana opasnost za veći broj života.

Eksplozija

 Tako su, izuzev Šakote, navodi se, bili ugroženi životi još devet osoba, uključujući i osamnaestomjesečneg i dvogodišnjeg dječaka, koji su bili u blizini.

"Više gelera probilo je izlog na poslovnom prostoru 'Eko kolor', od kojih je jedan pogodio Iliju Jokića, i ranio ga u grudni koš", stoji u optužnici.

Oštećen je i butik "Donela" (šteta 2.000 KM), a u kojem je bila jedna žena.

Nastala su i oštećenja na stanu na prvom spratu (2.000 KM), a u kojem su u momentu eksplozije bile tri osobe - supružnici i njihov dvogodišnji sin.

Požar

Oštećena je i zgrada, a šteta je 2.000 maraka, kao i poslovni prostor "Eko kolor", gdje je šteta 1.350 KM, poslovni prostor  u kojem je zdravstvena ustanova "Firena", te vozila škoda oktavija, golf 2, i reno klio.

"Tom prilikom došlo je i do požara na više vozila, koja su bila parkirana, pa je tako izgorio Šakotin mercedes, vrijedan oko 7.000 KM, još jedan mercedes, vrijedan 14.000 KM, reno espace sa predmetima (šteta oko 30.000 KM). Šteta je nastala i na vozilu folksvagen turan (5.000 KM), mazda 6 (600 KM), te pežo bodžer (200 KM)", piše u optužnici u koju su "Nezavisne" imale uvid.

Optužnica Berića tereti za podstrekavanje na ubistvo i izazivanje opšte opasnosti, a Savića za pokušaj ubistva, te za izazivanje opasnosti. Berića optužnica tereti i za neovlaštenu nabavku i držanje bombi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana