Detalji krvavgog pohoda bivšeg mudžahedina Edina Gačića

N. Tomašević, Ž. Domazet
Detalji krvavgog pohoda bivšeg mudžahedina Edina Gačića

Sarajevo - Trostruki ubica i bivši pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahid” Edin Gačić (43) rodom iz Banjaluke, koji danima izmiče policiji, osumnjičen je za ubistvo policajca Mahira Begića u Suhodolu kod Sarajeva.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv Gačića je otvorilo istragu zbog ovog zločina, a za njim danima već tragaju skoro sve policijske agencije u BiH zbog ubistva trgovca koje je nedavno počinio u Konjicu. U potragu za njim su uključeni i dronovi, helikopter Federalne uprave policije, deminerski timovi, a nakon otkrića da je on vjerovatno ubica Begića, potraga je proširena.

Gačića sumnjiče da je policajca Begića usmrtio u subotu oko 18 časova nedaleko od objekta Centra za obuku policijskih kadrova FUP-a, kojeg je obezbjeđivao u Suhodolu kod Tarčina u sarajevskoj opštini Hadžići. Begićevo tijelo u lokvi krvi pronašao je njegov kolega koji je došao da ga zamijeni na straži. Gačić je ovaj zločin počinio samo šest dana nakon što je u Podorašcu kod Konjica ubio trgovca Suada Sultanića i od tada se za njim intenzivno traga.

Ovaj višestruki ubica podigao je policiju na noge, a zbog činjenice da je još na slobodi strah i zebnja uvukli su se u mještane Sarajeva i Konjica, gdje osumnjičeni ima kuću. Gačić je već odležao dvadesetogodišnju kaznu zbog ubistva majke Sifete i ratnog saborca iz odreda “El mudžahid” Ismeta Gunića.

Radi se o opasnom bjeguncu koji je naoružan i koji je proglašen za psihički nestabilnu osobu. Direktor Kazneno-popravnog zavoda Bihać Edham Veladžić, prije nego je Gačić izašao iz zatvora u julu 2017. godine, upozorio je nadležne da bi taj osuđenik mogao da počini novi zločin.

Nezvanično, Gačić je samo dva dana prije likvidacije policajca Begića primijećen na području Hadžića u ulazu zgrade nedaleko od Suhodola.

- Njega je jedna žena vidjela da je sa sebe skinuo i bacio krvavu odjeću te se presvukao. Do dolaska policije njemu se izgubio svaki trag - kazao je izvor blizak istrazi.

Povodom ubistva policajca Begića održana je vanredna konferencija  sarajevske policije i sarajevske kantonalne vlasti, a ovaj zločin digao je sve policijske agencije u BiH na noge.

- Na osnovu vještačenja dokaza s mjesta ubistva policajca Begića utvrđeno je da se radi o Edinu Gačiću koji je nedavno počinio ubistvo u Konjicu. U istragu je, osim MUP-a KS, uključena Federalna uprava policije, MUP-ovi Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona kao i MUP Srpske i OBA - kazao je komesar Uprave policije Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Policija za Gačićem traga u rejonu Suhodola i Tarčina, a potraga obuhvata više naselja. U potrazi učestvuje veliki broj policajaca naoružan puškama, a pojačana je potraga i kontrole na području Konjica. Na raspolaganje je stavljen i helikopter MUP-a Srpske. Nezvanično, Gačić koristi više mobilnih telefona sa “3G” mrežom da bi pratio šta objavljuju internet portali i time izbjegavao policijske patrole. Sumnja se da ima pomagače, te da se uglavnom krije po šumama i zabačenim mjestima. Do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” on juče nije bio pronađen i uhapšen. Gačić je ubilački pohod počeo 6. avgusta 1998. kada je usmrtio bivšeg saborca iz odreda “El mudžahid” Ismeta Gunića za što je 1999. dobio 14 godina robije u Kantonalnom sudu u Zenici. Po izlasku na dopust u avgustu 2002. godine ubio je majku Sifetu pa je u februaru 2003. zbog oba zločina u Kantonalnom sudu u Bihaću osuđen na 20 godina robije s koje je izašao 2017. Po izlasku iz zatvora boravio je i nekoliko mjeseci u Banjaluci gdje prodao svoju imovinu. Odredu “El mudžahid” pristupio je u septembru 1995.

Sjednica

Povodom ubistva policajca Mahira Begića održana je i hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je na slobodi čovjek koji je lud i da će Vlada dati svu neophodnu pomoć da se on uhvati.

- Pozivamo građane da ako nešto saznaju o osumnjičenom, to jave policiji. Za informaciju koja dovede do hapšenja biće raspisana nagrada - kazao je Forto. Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica istakao je da je policija pojačala prisustvo na terenu, posebno u blizini javnih mjesta te škola i vrtića. Juče je održana i vanredna sjednica Federalne uprave policije kojoj je prisustvovao ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i predstavnici OBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana