Десет свједока против Јовичића

Небојша Томашевић
Десет свједока против Јовичића

Бањалука - Читањем оптужнице јуче је у бањалучком Основном суду почело суђење бившем министру унутрашњих послова Републике Српске Радиславу Јовичићу (46) којег терете да је несавјесним радом за око 260.000 КМ оштетио институцију на чијем челу је био.

Заједно с Јовичићем на оптуженичкој клупи се налази и Алеш Мајкић због издавања чека без покрића. Окружни јавни тужилац Гордана Радујко истакла је да ће уз помоћ десет свједока те бројних доказа потврдити да су Јовичић и Мајкић починили дјела за која их терети.

С друге стране, Јовичићев бранилац Живко Бојић вјерује да ће побити оптужбе које стављају на терет његовом клијенту. Двојица оптужених нису давали никакве коментаре на оптужбе које су изнесене против њих и нису износили никакву одбрану.

Током јучерашњег суђења нису саслушавани свједоци, већ је само прочитана оптужница и изнесене уводне ријечи оптужбе и одбране. Прво саслушање свједока заказано је за 25. фебруар.

Јовичића терете да је, и поред тога што је знао да фирма “Оптел” из Бањалуке послује са губитком, са њеним директором Алешом Мајкићем 23. септембра 2013. године закључио уговор о набавци опреме за УКТ систем радио-веза. На основу тог уговора “Оптелу” је авансно исплаћено 260.445 КМ, али опрема није никада испоручена.

- Јовичић је у својству службеног лица, као министар унутрашњих послова РС, пропустио дужност надзора да се у уговор унесе одредба која се односи на банкарску гаранцију, а ради обезбјеђења извршења уговорене обавезе, односно поврат аванса - наводи се у оптужници.

Додаје се да је Мајкић, након што опрема није испоручена, 2. септембра 2014. године као директор “Оптела” закључио споразум о вансудском поравнању са МУП-ом РС као повјериоцем којег је заступао Јовичић. Тај уговор је закључен ради поврата уплаћеног аванса од 260.445 КМ уз исплату затезне камате од 42.149 КМ.

- У намјери да прибави противправну имовинску корист Мајкић је издао четири бјанко потписане и овјерене мјенице иако је знао да за њих нема покриће. Због тога му се на терет ставља издавање чека и средстава безготовинског плаћања без покрића - наведено је у оптужници.

Према спорном уговору, фирма “Оптел” МУП-у РС је требало да испоручи 40 фиксних и 120 ручних радио-станица, одређени софтвер, репетиторе, батерије и пуњаче. Након што та опрема није испоручена, Јовичићево министарство је са “Оптелом” склопило анекс споразума, али ни нови рок није испоштован. Након свих тих дешавања МУП РС је опрему набавио од друге фирме. Овај спорни случај нашао се и у ревизорском извјештају МУП-а за 2015. годину.

ОПТЕЛ

Фирма “Оптел” је посљедњих пет година, прије закључивања спорног уговора с МУП-ом РС константно пословала са губитком, који је у одређеном периоду износио и до 225.000 КМ. Оптужени Алеш Мајкић је до 2016. године био директор “Оптела”, а сада ради као директор фирме “Зрак” која се бави производњом и ремонтом наоружања и војне опреме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана