Dabovci kod Kotor Varoša: Vatrena stihija progutala štale

Nebojša Tomašević
Dabovci kod Kotor Varoša: Vatrena stihija progutala štale

Kotor Varoš - U požaru u Dabovcima kod Kotor Varoša u potpunosti su izgorjele štale Milana Jeftimira i Žarka Cvijića.

Jeftimiru je od dima uginulo 17 ovaca, dok je Cvijić iz plamena uspio da spasi kravu i june, ali je štala sa 100 bala i 10 metara sijena izgorjela je. Šteta se procjenjuje na oko 10.000 maraka.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva je saopšteno da je su požari podmetnuti, te da je prvi izbio juče u 2.30 časova, a drugi oko 4.45.

Piroman je, kako saznajemo, prvo zapalio štalu Milana Jeftimira u kojoj je pored sijena i drugih potrepština bilo zaključano 20 ovaca. Dok su vatrogasci i mještani gasili požar kod Jeftimira, piroman je zapalio štalu  od Cvijića.

Izvor blizak istrazi je rekao da je policija tokom dana privela jednu osobu zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa paljevinom, a navodno je riječ o psihički nestabilnom muškarcu, sklonom alkoholu. Ipak on još uvijek nema status osumnjičenog i u toku je prikupljanje informacija i dokaza da se utvrdi da li je on piroman ili ne.

- Po svemu sudeći tu nema nikakvog posebnog motiva, već je riječ o psihički nestabilnom licu koje je nasumično izazvalo dva požara - pojasnio je izvor blizak istrazi.

Jeftimir je kazao da mu je izgorjelo sve što je mukom sticao godinama.

- Probudio nas je dim. Dok smo ustali, vatra se već proširila na cijeli objekat. Izgorjelo mi je ukupno 17 ovaca, koje sam sa sinom zakopao u našu obližnju njivu. Procijenili smo štetu na oko 8.000 maraka - rekao je on.

Dok se porodica Jeftimir borila da spasi što se spasiti može oko pola pet ujutro primijetili su dim u dvorištu komšije Žarka Cvijića. Odmah su ga pozvali telefonom i on je, zajedno sa suprugom Bosiljkom, uspio da spasi kravu i june.

- Komšija nas je nazvao i rekao da nam gori štala. Odmah smo izletjeli iz kuće i uspjeli da izvučemo kravu i june. Na sredini štale nalazilo se sjenište pa se vatra veoma brzo proširila i štala je u potpunosti izgorjela - ispričala je Bosiljka Cvijić.

Ona je dodala da je policija  ubrzo došla i utvrdila da je požar podmetnut, što ih je neprijatno iznenadilo.

- Ne znam ko bi mogao da napravi tako nešto. Sa komšijama smo u dobrim odnosima, ni sa kim nismo u zavadi i prosto ne mogu da vjerujem da je neko to namjerno zapalio. Mi smo još dobro prošli, jer  su se komšiji ugušile ovce. Suprug i ja smo nezaposleni i teško ćemo nadoknaditi nastalu štetu - kazala je Cvijićeva i dodala da joj je nejasno kako policija nije primijetila piromana.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu su kazali da još uvijek nije otkriveno ko je podmetnuo vatru i na koji način. Kazali su da su izuzeti određeni tragovi koji su upućeni na vještačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana