Cvijanović plačući priznao da je ubio rođaka

Nebojša Tomašević
Cvijanović plačući priznao da je ubio rođaka

Banjaluka - To sam napravio i kajem se. Pokojni Raca me izazvao i učinio sam to iz straha, rekao je kroz suze Dragiša Cvijanović (59) iz Šipraga, koji je optužen da je ubio rođaka Radoslava Cvijanovića Racu.

On je u petak u banjalučkom Okružnom sudu priznao krivicu, rekavši da mu je žao što je ubio Radoslava.

- Ubio sam njega, ali na neki način i sebe - kazao je Cvijanović.

Njegovo priznanje prihvatilo je vijeće kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a izricanje presude Cvijanoviću zakazano je za ponedjeljak. Nakon njegovog priznanja suđenje je završeno, a tužilaštvo je predstavilo preostale dokaze protiv optuženog, među kojima su nalazi vještaka.

Tužilac Tatjana Ninković je kazala da je psihijatrijskim vještačenjem optuženog utvrđeno da je u vrijeme ubistva bio u stanju "jake razdraženosti" i smanjene uračunjivosti.

- Vještačenjem oružja i čaura pronađenih na licu mjesta i zrna izvađenog iz tijela ubijenog Radoslava utvrđeno je da je usmrćen iz pištolja koji je oduzet od optuženog i da je na njega pucano sa daljine od 1,3 metra. Tražim da optuženi bude osuđen u skladu sa zakonom - rekla je Ninkovićeva i dodala da bi optuženom poslije izricanja presude trebalo da bude produžen pritvor i oduzeto oružje.

Branilac optuženog Željko Višić istakao je da traži blažu kaznu, s obzirom na to da je optuženi priznao djelo i da nije kažnjavan.

Prema optužnici Dragiša je rođaka Radoslava usmrtio hicem iz pištolja 1. juna prošle godine ispred kafane "Letnikovac" u Šipragama kod Kotor Varoša. U vrijeme zločina bio je pijan i u krvi je imao oko promil alkohola.

Njih dvojica su se posvađali u kafani, te izašli ispred, gdje je pokušao da ih razdvoji T. D. Međutim, Dragiša se izmakao iza njega, te iz pištolja pucao na Radoslava, pogodivši ga u desnu ruku i grudni koš. Radoslav je pao, a Dragiša mu je prišao i ispalio metak u leđa i pobjegao. Radoslav je tada davao znakove života, ali je preminuo u Domu zdravlja Kotor Varoš. Optužnica tereti Dragišu i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Svađa zbog piva3

Tokom ranijeg suđenja svjedoci su ispričali da su se Dragiša i Radoslav Cvijanović svađali nekoliko časova prije ubistva pred prodavnicom "Žana" u Šipragama.

- Sjedio sam ispred prodavnice kada je naišao Dragiša i pitao Racu da mu plati pivo, a on nije htio. Ubrzo su se porječkali, a Dragiša je govorio Raci da mu nije platio neku dnevnicu, te mu opsovao majku. Raca ga je tada uhvatio za grudi i udario više puta. Dragiša se nekako oteo i otišao kući govoreći: "Sačekaj, sada ćeš vidjeti" - ispričao je ranije svjedok Ranko Traljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana