Četvorogodišnjak iz BiH otet u Berlinu

Sanja Amidžić
Četvorogodišnjak iz BiH otet u Berlinu

Berlin - Četvorogodišnji Muhamed Januzi, porijeklom iz BiH, otet je 1. oktobra ispred zgrade Državnog zavoda za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Berlinu.

U prvi mah se mislilo da je mališan nestao, ali je policija u petak objavila snimak bezbjednosnih kamera sa jedne od zgrada u Berlinu na kojem se vidi kako nepoznati muškarac odvodi dječaka.

Otmičar je iskoristio nepažnju Muhamedove majke Aldijane Januzi koja je čekala socijalnu pomoć u redu sa izbjeglicama iz Sirije. Na snimku se jasno vidi kako muškarac starosti između 35 i 45 godina, sa raščupanom kosom i bradom vodi za ruku Muhameda.

Nestanak dječaka prijavila je upravo njegova majka Aldijana Januzi. Njemačka policija odmah je počela intenzivnu potragu za nestalim dječakom, ali to ni poslije deset dana nije dalo rezultate. Jednostavno, Muhamedu nema ni traga ni glasa.

Kako pišu njemački portali, u potragu za Muhamedom policija je uključila i pse tragače koji pretražuju uži dio Berlina gdje je dječak posljednji put i viđen.

U izjavi za njemačke medije Januzijeva je rekla da je jedino što želi u ovom trenutku da njen Muhamed bude pronađen živ i zdrav.

- Ja sam iz Srbije, a Muhamedov otac poginuo je u BiH, tako da se mi tamo više nismo osjećali bezbjedno. Zbog toga sam odlučila da sa djecom dođem u Njemačku kako bih im na bilo koji način obezbijedila svjetliju i bolju budućnost - kazala je Aldijana Januzi.

Četvorogodišnji dječak je u trenutku kada ga je otmičar odveo u nepoznatom pravcu na sebi imao crveni džemper, bijele cipele, teksas pantalone i zeleni ruksak na leđima. Aldijana Januzi došla je u Njemačku sa troje djece u grupi izbjeglica iz afričkih zemalja, odnosno Sirije i Libije.

Otmice djece postale su česta pojava u Evropi. Francuski državljani u martu ove godine pokušali su da otmu dijete iz Srbije. Oni su pokupili djevojčicu sa ulice i stavili je u vozilo, a zatim pobjegli. U momentu izlaska iz Srbije oni su probili rampu na granici u namjeri da pobjegnu. Na sreću, to im nije pošlo za rukom, tako da je djevojčica spasena i vraćena roditeljima u Beograd.

Kamera

Berlinskoj policiji trebalo je nekoliko dana da pregleda sve snimke bezbjednosnih kamera u ulici gdje se nalazi Državni zavod za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Berlinu.

- Na jednoj od njih je uočen otmičar sa djetetom. On je očigledno iskoristio metež i gužvu među izbjeglicama iz Afrike da ostvari svoj naum. Pokupio je dječaka i odveo u nepoznatom pravcu. Vjerujemo da će Muhamed i čovjek koji ga je odveo sa sobom uskoro biti pronađeni - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana