Четворогодишњак из БиХ отет у Берлину

Сања Амиџић
Четворогодишњак из БиХ отет у Берлину

Берлин - Четворогодишњи Мухамед Јанузи, поријеклом из БиХ, отет је 1. октобра испред зграде Државног завода за здравство и социјалну заштиту у Берлину.

У први мах се мислило да је малишан нестао, али је полиција у петак објавила снимак безбједносних камера са једне од зграда у Берлину на којем се види како непознати мушкарац одводи дјечака.

Отмичар је искористио непажњу Мухамедове мајке Алдијане Јанузи која је чекала социјалну помоћ у реду са избјеглицама из Сирије. На снимку се јасно види како мушкарац старости између 35 и 45 година, са рашчупаном косом и брадом води за руку Мухамеда.

Нестанак дјечака пријавила је управо његова мајка Алдијана Јанузи. Њемачка полиција одмах је почела интензивну потрагу за несталим дјечаком, али то ни послије десет дана није дало резултате. Једноставно, Мухамеду нема ни трага ни гласа.

Како пишу њемачки портали, у потрагу за Мухамедом полиција је укључила и псе трагаче који претражују ужи дио Берлина гдје је дјечак посљедњи пут и виђен.

У изјави за њемачке медије Јанузијева је рекла да је једино што жели у овом тренутку да њен Мухамед буде пронађен жив и здрав.

- Ја сам из Србије, а Мухамедов отац погинуо је у БиХ, тако да се ми тамо више нисмо осјећали безбједно. Због тога сам одлучила да са дјецом дођем у Њемачку како бих им на било који начин обезбиједила свјетлију и бољу будућност - казала је Алдијана Јанузи.

Четворогодишњи дјечак је у тренутку када га је отмичар одвео у непознатом правцу на себи имао црвени џемпер, бијеле ципеле, тексас панталоне и зелени руксак на леђима. Алдијана Јанузи дошла је у Њемачку са троје дјеце у групи избјеглица из афричких земаља, односно Сирије и Либије.

Отмице дјеце постале су честа појава у Европи. Француски држављани у марту ове године покушали су да отму дијете из Србије. Они су покупили дјевојчицу са улице и ставили је у возило, а затим побјегли. У моменту изласка из Србије они су пробили рампу на граници у намјери да побјегну. На срећу, то им није пошло за руком, тако да је дјевојчица спасена и враћена родитељима у Београд.

Камера

Берлинској полицији требало је неколико дана да прегледа све снимке безбједносних камера у улици гдје се налази Државни завод за здравство и социјалну заштиту у Берлину.

- На једној од њих је уочен отмичар са дјететом. Он је очигледно искористио метеж и гужву међу избјеглицама из Африке да оствари свој наум. Покупио је дјечака и одвео у непознатом правцу. Вјерујемо да ће Мухамед и човјек који га је одвео са собом ускоро бити пронађени - казао је извор близак истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана