Četvorica optuženih u predmetu „Povratnik“ pristali na deset godina i tri mjeseca robije

Nebojša Tomašević
Četvorica optuženih u predmetu „Povratnik“ pristali na deset godina i tri mjeseca robije

Sarajevo - Četvorica optuženih za šverc kokaina, heroina i marihuane u predmetu „Povratnik“ priznali su krivicu i sa Tužilaštvom BiH zaključili sporazume kojima je predviđeno da im sud izrekne ukupno 10 godina i tri mjeseca zatvora.

Najviša kazna od sedam godina predložena je za prvooptuženog Aleksu Krndiju (55) iz Brčkog, dok bi Petar Krndija (23) iz Mrkonjić Grada i Vojislav Žugić (36) iz Brčkog trebalo da dobiju po godinu zatvora. Optuženom Srđanu Krndiji (27) iz Banjaluke sporazumom je predviđena kazna od 15 mjeseci zatvora.

Optužnica ovu četvorku tereti da su u toku prošle i ove godine kao organizovana kriminalna grupa nabavljali i preprodavali marihuanu, kokain i heroin. Navodi se da su neku drogu nabavljali u Srbiji i krijumčarili u BiH, a drugu su iz BiH krijumčarili u Srbiju i prodavali.

To su činili u saradnji sa drugim osobama čiji identitet nije naveden. Optuženi su drogu prodavali na području Brčko distrikta, ali i u cijeloj BiH.

Svi su uhapšeni u akciji „Povratnik“, u kojoj su zaplijenjeni marihuana, heroin, kokain i dva kilograma smjese za miješanje s drogom. Vrijednost zaplijenjene droge u ovoj akciji na narko-tržištu procjenjuje se na oko 100.000 maraka. Takođe, u toj akciji pronađena je određena količina oružja bez dozvole sa municijom, nekoliko laptop računara, mobilnih telefona i SIM kartica, kao uređaji za pohranu podataka, dokumenta, bilješke i rokovnici. Pronađeni su i zlato i novac u ukupnom iznosu od oko 30.000 KM.

Iz Tužilaštva BiH u petak je saopšteno da su sporazumi o priznanju krivice četvorice optuženih upućeni Sudu BiH na razmatranje.

  • Optuženi su priznali da su počinili organizovani kriminal i neovlašćen promet opojnih droga. Odrekli su se prava na suđenje i žalbu na kazne koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH. Predložene kazne u skladu su sa ulogom optuženih u izvršenju krivičnih djela - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oduzimanje

Sporazumima koje su potpisali optuženi za šverc narkotika predviđeno je da se od pojedinih oduzme određena količina novca i droge.

Tako je navedeno da će od prvooptuženog Alekse Krndije biti oduzeto 1,2 kilograma heroina, kao i 6.700 maraka i 1.700 evra za koji se sumnja da potiču od prodaje droge, te „mercedes“ i mobilni telefoni. Od optuženog Vojislava Žugića biće oduzeto 100 grama marihuane i 2.500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana