Четворица оптужених у предмету „Повратник“ пристали на десет година и три мјесеца робије

Небојша Томашевић
Четворица оптужених у предмету „Повратник“ пристали на десет година и три мјесеца робије

Сарајево - Четворица оптужених за шверц кокаина, хероина и марихуане у предмету „Повратник“ признали су кривицу и са Тужилаштвом БиХ закључили споразуме којима је предвиђено да им суд изрекне укупно 10 година и три мјесеца затвора.

Највиша казна од седам година предложена је за првооптуженог Алексу Крндију (55) из Брчког, док би Петар Крндија (23) из Мркоњић Града и Војислав Жугић (36) из Брчког требало да добију по годину затвора. Оптуженом Срђану Крндији (27) из Бањалуке споразумом је предвиђена казна од 15 мјесеци затвора.

Оптужница ову четворку терети да су у току прошле и ове године као организована криминална група набављали и препродавали марихуану, кокаин и хероин. Наводи се да су неку дрогу набављали у Србији и кријумчарили у БиХ, а другу су из БиХ кријумчарили у Србију и продавали.

То су чинили у сарадњи са другим особама чији идентитет није наведен. Оптужени су дрогу продавали на подручју Брчко дистрикта, али и у цијелој БиХ.

Сви су ухапшени у акцији „Повратник“, у којој су заплијењени марихуана, хероин, кокаин и два килограма смјесе за мијешање с дрогом. Вриједност заплијењене дроге у овој акцији на нарко-тржишту процјењује се на око 100.000 марака. Такође, у тој акцији пронађена је одређена количина оружја без дозволе са муницијом, неколико лаптоп рачунара, мобилних телефона и СИМ картица, као уређаји за похрану података, документа, биљешке и роковници. Пронађени су и злато и новац у укупном износу од око 30.000 КМ.

Из Тужилаштва БиХ у петак је саопштено да су споразуми о признању кривице четворице оптужених упућени Суду БиХ на разматрање.

  • Оптужени су признали да су починили организовани криминал и неовлашћен промет опојних дрога. Одрекли су се права на суђење и жалбу на казне коју им на основу споразума изрекне Суд БиХ. Предложене казне у складу су са улогом оптужених у извршењу кривичних дјела - саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Одузимање

Споразумима које су потписали оптужени за шверц наркотика предвиђено је да се од појединих одузме одређена количина новца и дроге.

Тако је наведено да ће од првооптуженог Алексе Крндије бити одузето 1,2 килограма хероина, као и 6.700 марака и 1.700 евра за који се сумња да потичу од продаје дроге, те „мерцедес“ и мобилни телефони. Од оптуженог Војислава Жугића биће одузето 100 грама марихуане и 2.500 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана