Četvorica maloljetnika iz Doboja odgovaraju za objavljivanje golišavih fotografija profesora

Nebojša Tomašević
Četvorica maloljetnika iz Doboja odgovaraju za objavljivanje golišavih fotografija profesora

Doboj - Četvorica sedamnaestogodišnjaka iz Saobraćajne i elektro škole u Doboju prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u ovom gradu jer su na prevaru nabavili i na društvenim mrežama objavili fotografije na kojima je njihov profesor Sandi Božičković nag.

U Policijskoj upravi Doboj istakli su da maloljetnike terete za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje.

Prema izvještaju, tinejdžeri su sporne fotografije nabavili na prevaru u oktobru ili novembru prošle godine. Tada je jedan od njih napravio lažni profil na društvenoj mreži "Fejsbuk" gdje se predstavio kao mlađa djevojka. Nakon toga skoro dva mjeseca se dopisivao sa profesorom Božičkovićem koga je u tom dopisivanju uspio da ubijedi da je djevojka koja se zaljubila u njega.

- Poslije nekog vremena i prepiske, od profesora je zatražio da mu šalje svoje fotografije i snimke na kojima je nag, što je profesor i uradio. Tada je maloljetnik sve te slike podijelio i ostaloj trojici, koji su znali kako je on došao do njih. Ova četvorka je potom kompromitujuće fotografije dijelila i objavljivala na javnim društvenim mrežama - pojasnili su u policiji.

Istakli su da su osumnjičeni maloljetnici, nakon što im je profesor ustupio svoj laptop radi praćenja nastavnog programa, neovlašćeno pribavili šifre njegove elektronske pošte, "Fejsbuka" i druge lične podatke.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, maloljetnici su napravili pravi mali "biznis" od dopisivanja sa profesorom Božičkovićem.

- Oni su to što je profesor povjerovao da se dopisuje sa djevojkom koja ga želi koristili kako bi ga omeli u njegovom radu i zaradili od drugih učenika. Naime, kada bi profesor najavio kontrolni ili ispitivanje, jedan od maloljetnika mu je slao poruke i baš u tom periodu kada treba da bude kontrolni, tražio da se nađu. Tada bi profesor sve odgađao, a taj maloljetnik je kasnije od đaka u razredu uzimao po dvije KM jer im je odgodio ispitivanje - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od tih maloljetnika je sin visokog funkcionera SNSD-a u Doboju. Maloljetni učenici su, nakon što su shvatili da su otkriveni, pokušali da izbjegnu odgovornost. Oni su se ranije fotografisali sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, pa su se zatim dogovorili da na profilnim slikama na društvenim mrežama objave upravo tu fotografiju. To je, po njihovom mišljenju, trebalo da uplaši upravu škole i da zbog straha od predsjednika odustanu od postupka protiv njih.

Prema odredbama novog Krivičnog zakona u RS, za krivična djela za koja su maloljetnici osumnjičeni predviđena je kazna do pet godina zatvora. U tom zakonu stoji da će novčanom ili kaznom do dvije godine zatvora biti kažnjen ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Ako se to učini primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način, te se nanese veliki bol ili teška patnja, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izvještaji

Dobojska policija je u martu ove godine podnijela izvještaje tužilaštvu u tom gradu protiv Mehmeda Husakovića (21) i Armina Hadžića (20) zbog ucjene profesora Sandija Božičkovića. Njih dvojica su došli do fotografija na kojima je profesor nag i zatim su od njega tražili da im uplati 500 maraka ili će, u protivnom, objaviti ove fotografije. On im je na račun jedne kladionice prvo uplatio 300, a zatim još 200 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana