Четворица малољетника из Добоја одговарају за објављивање голишавих фотографија професора

Небојша Томашевић
Четворица малољетника из Добоја одговарају за објављивање голишавих фотографија професора

Добој - Четворица седамнаестогодишњака из Саобраћајне и електро школе у Добоју пријављени су Окружном тужилаштву у овом граду јер су на превару набавили и на друштвеним мрежама објавили фотографије на којима је њихов професор Санди Божичковић наг.

У Полицијској управи Добој истакли су да малољетнике терете за злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће поступање.

Према извјештају, тинејџери су спорне фотографије набавили на превару у октобру или новембру прошле године. Тада је један од њих направио лажни профил на друштвеној мрежи "Фејсбук" гдје се представио као млађа дјевојка. Након тога скоро два мјесеца се дописивао са професором Божичковићем кога је у том дописивању успио да убиједи да је дјевојка која се заљубила у њега.

- Послије неког времена и преписке, од професора је затражио да му шаље своје фотографије и снимке на којима је наг, што је професор и урадио. Тада је малољетник све те слике подијелио и осталој тројици, који су знали како је он дошао до њих. Ова четворка је потом компромитујуће фотографије дијелила и објављивала на јавним друштвеним мрежама - појаснили су у полицији.

Истакли су да су осумњичени малољетници, након што им је професор уступио свој лаптоп ради праћења наставног програма, неовлашћено прибавили шифре његове електронске поште, "Фејсбука" и друге личне податке.

Према ранијим незваничним информацијама, малољетници су направили прави мали "бизнис" од дописивања са професором Божичковићем.

- Они су то што је професор повјеровао да се дописује са дјевојком која га жели користили како би га омели у његовом раду и зарадили од других ученика. Наиме, када би професор најавио контролни или испитивање, један од малољетника му је слао поруке и баш у том периоду када треба да буде контролни, тражио да се нађу. Тада би професор све одгађао, а тај малољетник је касније од ђака у разреду узимао по двије КМ јер им је одгодио испитивање - казао је извор близак истрази.

Према незваничним информацијама, један од тих малољетника је син високог функционера СНСД-а у Добоју. Малољетни ученици су, након што су схватили да су откривени, покушали да избјегну одговорност. Они су се раније фотографисали са предсједником Српске Милорадом Додиком, па су се затим договорили да на профилним сликама на друштвеним мрежама објаве управо ту фотографију. То је, по њиховом мишљењу, требало да уплаши управу школе и да због страха од предсједника одустану од поступка против њих.

Према одредбама новог Кривичног закона у РС, за кривична дјела за која су малољетници осумњичени предвиђена је казна до пет година затвора. У том закону стоји да ће новчаном или казном до двије године затвора бити кажњен ко злоставља другог или према њему поступа на начин којим се вријеђа људско достојанство. Ако се то учини примјеном силе, пријетње или на други недозвољен начин, те се нанесе велики бол или тешка патња, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година.

Извјештаји

Добојска полиција је у марту ове године поднијела извјештаје тужилаштву у том граду против Мехмеда Хусаковића (21) и Армина Хаџића (20) због уцјене професора Сандија Божичковића. Њих двојица су дошли до фотографија на којима је професор наг и затим су од њега тражили да им уплати 500 марака или ће, у противном, објавити ове фотографије. Он им је на рачун једне кладионице прво уплатио 300, а затим још 200 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана