Četiri života zatrpana na dnu jame

Sanja Amidžić
Četiri života zatrpana na dnu jame

Kakanj - Četiri rudara Rudnika mrkog uglja Kakanj poginula su juče u jami Begići, kada su se na njih obrušili najprije zaštitna konstrukcija, a potom zemlja i kamenje. Tom prilikom povrijeđena su dvojica radnika treće smjene u rudniku.

Poginuli su radnici na utovarnoj liniji: Muhamed Sarač (47), Sejad Gađun (44), Mijo Stojičić (39) i Nermin Mušija (39). Haris Mušija (43) zadobio je teže, a Džemal Ibrahimspahić lakše povrede.

Nesreća se dogodila juče oko jedan čas iza ponoći, kada se na pomenutu grupu radnika, koji su bili u trećoj smjeni, obrušila zaštitna drvena konstrukcija, nakon čega ih je zatrpala veća količina kamenja i zemlje.

Iz Kantonalne bolnice Zenica je rečeno da su povrijeđeni rudari van životne opasnosti.

- Rudar sa težim povredama zadržan je na odjeljenju za ortopediju i traumatologiju, dok je pacijent sa lakšim povredama, nakon pregleda, poslat na kućno liječenje - kazali su u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Povrijeđeni rudar Ibrahimspahić ispričao je juče medijima da se sve dogodilo u sekundi.

- Došli smo u neku trafo-stanicu. Počeli smo da tovarimo materijal, nekih 20 minuta smo tovarili i odjednom me je nešto iznenada poklopilo, oborilo na pod. U momentu nisam znao šta je, samo sam čuo da nešto puca. Noga mi se zaglavila, nisam mogao nikuda. Nakon kratkog vremena shvatio sam da je došlo do urušavanja "krovine" u rudniku - kazao je Ibrahimspahić. Dodao je da se uspio nekako iščupati, dok su došli spasioci i pomoći teže povrijeđenom kolegi.

U trenutku nesreće u jami je bilo 28 rudara, od kojih je sedam radilo na rudarskom gradilištu, gdje je došlo do pucanja zaštitne skele. Rudari koji nisu bili na ovom dijelu gradilišta prošli su bez povreda.

Rudarski inspektor Federacije BiH Ferid Osmanović rekao je juče na pres-konferenciji za novinare da se nesreća dogodila na 105 metra dubine.

- U jednom trenutku desilo se iznenadno odvajanje i urušavanja drvene podgrade direktno na radnike koji su se nalazili na području gradilišta. Četa radnika je nastradala, a dva radnika zadobila su povrede - dodao je Osmanović.

Tijela nastradalih rudara izvučena su juče iz jame, nakon čega su prevezena u Gradsko groblje u Visokom. Policija je juče tokom dana radila uviđaj, a tačan uzrok ove nesreće biće poznat nakon završene istrage.

V. d. direktora ovog rudnik Kasim Alajbegović je kazao da su radnici koji su poginuli, kao i dvojica povrijeđenih, radili na izradi treće komore za smještaj trafo-stanice.

- Nažalost, nesreće su prateća pojava rudarskog zanata. Naš rudnik izgubio je četiri komorata, koji već nekoliko godina rade taj posao - kazao je Alajbegović.

Iza poginulih rudara ostale su supruge i djeca. Stojičić i Gađun očevi su po dvoje djece, dok je Sarač otac jednog djeteta.

U Kaknju je juče zbog ove tragedije vladao muk i tišina. U gradu su odgođene brojne aktivnosti koje su bile planirane tokom jučerašnjeg dana.

Telegrami saučešća

Povodom jučerašnjeg stradanja četiri rudara u Kaknju telegram saučešća porodicama i predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uputili su brojni zvaničnici, među kojima je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić i drugi zvaničnici iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana