Четири живота затрпана на дну јаме

Сања Амиџић
Четири живота затрпана на дну јаме

Какањ - Четири рудара Рудника мрког угља Какањ погинула су јуче у јами Бегићи, када су се на њих обрушили најприје заштитна конструкција, а потом земља и камење. Том приликом повријеђена су двојица радника треће смјене у руднику.

Погинули су радници на утоварној линији: Мухамед Сарач (47), Сејад Гађун (44), Мијо Стојичић (39) и Нермин Мушија (39). Харис Мушија (43) задобио је теже, а Џемал Ибрахимспахић лакше повреде.

Несрећа се догодила јуче око један час иза поноћи, када се на поменуту групу радника, који су били у трећој смјени, обрушила заштитна дрвена конструкција, након чега их је затрпала већа количина камења и земље.

Из Кантоналне болнице Зеница је речено да су повријеђени рудари ван животне опасности.

- Рудар са тежим повредама задржан је на одјељењу за ортопедију и трауматологију, док је пацијент са лакшим повредама, након прегледа, послат на кућно лијечење - казали су у поменутој здравственој установи.

Повријеђени рудар Ибрахимспахић испричао је јуче медијима да се све догодило у секунди.

- Дошли смо у неку трафо-станицу. Почели смо да товаримо материјал, неких 20 минута смо товарили и одједном ме је нешто изненада поклопило, оборило на под. У моменту нисам знао шта је, само сам чуо да нешто пуца. Нога ми се заглавила, нисам могао никуда. Након кратког времена схватио сам да је дошло до урушавања "кровине" у руднику - казао је Ибрахимспахић. Додао је да се успио некако ишчупати, док су дошли спасиоци и помоћи теже повријеђеном колеги.

У тренутку несреће у јами је било 28 рудара, од којих је седам радило на рударском градилишту, гдје је дошло до пуцања заштитне скеле. Рудари који нису били на овом дијелу градилишта прошли су без повреда.

Рударски инспектор Федерације БиХ Ферид Османовић рекао је јуче на прес-конференцији за новинаре да се несрећа догодила на 105 метра дубине.

- У једном тренутку десило се изненадно одвајање и урушавања дрвене подграде директно на раднике који су се налазили на подручју градилишта. Чета радника је настрадала, а два радника задобила су повреде - додао је Османовић.

Тијела настрадалих рудара извучена су јуче из јаме, након чега су превезена у Градско гробље у Високом. Полиција је јуче током дана радила увиђај, а тачан узрок ове несреће биће познат након завршене истраге.

В. д. директора овог рудник Касим Алајбеговић је казао да су радници који су погинули, као и двојица повријеђених, радили на изради треће коморе за смјештај трафо-станице.

- Нажалост, несреће су пратећа појава рударског заната. Наш рудник изгубио је четири комората, који већ неколико година раде тај посао - казао је Алајбеговић.

Иза погинулих рудара остале су супруге и дјеца. Стојичић и Гађун очеви су по двоје дјеце, док је Сарач отац једног дјетета.

У Какњу је јуче због ове трагедије владао мук и тишина. У граду су одгођене бројне активности које су биле планиране током јучерашњег дана.

Телеграми саучешћа

Поводом јучерашњег страдања четири рудара у Какњу телеграм саучешћа породицама и представницима власти у Федерацији БиХ упутили су бројни званичници, међу којима је предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић, премијер Србије Александар Вучић и други званичници из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана