Четири тровања мразовцем у Сарајеву, једна особа преминула

Klix.ba
Четири тровања мразовцем у Сарајеву, једна особа преминула

Сарајево - Четири особе примљене су у протеклих седам дана на Клинику за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Сарајево са клиничким знацима тешког тровања храном.

Сви пацијенти су по доласку на Клинику изјавили да су конзумирали биљку сремуш, пише Кlix.

"Од наведених четири пацијената један је завршио смртним исходом. С обзиром да се на нашој Клиници не ради токсиколошка анализа те да породица није дозволила обдукцију, постоји висока сумња да је смртном исходу допринијело тровање", казала је за Клиџ.ба Муамера Шехић, портпаролка УКЦС-а.

Биљка сремуш се лако може замијенити отровном биљком мразовац, због чега бити изузетно опрезан.

Биљка сремуш позната као медвјеђи лук, цријемуш, сремуш, сријемош, дивљи лук или шумски лук и лако се може замијенити са биљком мразовац која је изузетно отровна.

Ово није први случај тровања овом биљком. У мају 2012. године Јања Бандић из Горњег Вакуфа-Ускопља преминула је од тровања овом биљком, а њен муж је био у животној опасности. У Хрватској су у том периоду преминуле двије особе, а више их је било отровано.

Мразовац је врло сличан медвјеђем луку, но врло је отрован. Већ пет грама те биљке опасно је за живот. Ради се о врло отпорној луковичастој трајници, поријеклом из Велике Британије и врло је сличан и шафрану. Разлика између мразовца и медвјеђег лука може се и осјетити, наиме, лук мириши по чешњаку, а мразовац не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана