Челници Владе КС и МУП-а: Све ћемо преврнути да дођемо до починиоца

Срна, klix.b
Челници Владе КС и МУП-а: Све ћемо преврнути да дођемо до починиоца

Сарајево - Предсједник Владе Кантона Сарајево Адем Зољ, министар унутрашњих послова КС Ведран Мулабдић и полицијски комесар сарајевске полиције Мевлудин Халиловић обратили су се јавности након напада на полицајце. На конференцији за медије отворено је поручено да ће полиција "ако треба преврнути све да дође до починиоца".

Премијер Кантона Сарајево Адем Зољ изразио је саучешће породици убијеног полицајца додајући да се нада како ће бити спашен живот другог полицајца. Према информацијама које има, доктори се још увијек боре за живот другог полицајца.


"Подузећемо све да МУП КС може успјешно реализовати ову акцију у сарадњи са државним и ентитетским агенцијама. Већ су покренуте многе активности да би се дошло до починиоца овог гнусног злочинца. Очекујем и солидарност МУП-а РС", рекао је Зољ.

Како каже, Влада КС подузеће све активности да би се заштитили животи грађана у КС истичући да се у циљу истраге не могу износити детаљи везани за напад на сарајевске полицајце.

"Ово је гнусан чин јер полицајци нису ни изашли ауто, а ни употријебили оружје. Док је возило било у кретању они су почели пуцати на припаднике полиције. Ово је усуд. Наше ентитетске границе омогућавају криминалцима да дјелују и ми ћемо морати имати заједничке активности и с МУП-ом РС. Ово је атак на државу. Највјероватније ћемо на дан сахране или џеназе прогласити дан жалости на подручју КС", казао је Зољ.

Министар унутрашњих послова КС Ведран Мулабдић рекао је да осуђује "гнусни догађај" и да се нада како ће починиоци кривичног дјела што прије бити најоштрије кажњени.

"МУП КС ће у складу са својим могућностима изнаћи сва потребна средства како би на било који начин породицама покушали ублажити бол. Напад на полицијског службеника је напад на државу. Захваљујем се свим полицијским и сигурносним агенцијама у БиХ које су све своје ресурсе ставиле на диспозицију МУП-а КС", рекао је Мулабдић.

Он је рекао да ће МУП КС успјети одговорити свим сигурносним изазовима који се нађу пред њима.

Полицијски комесар МУП-а КС Мевлудин Халиловић рекао је новинарима да је ријеч о наставку агресивног понашања криминалних група према полицајцима, подсјећајући да је полиција раније упозоравала на то.

"Такође смо упозорили да су те криминалне групе постале агресивније и да не бјеже од употребе оружја над полицијским службеницима. У току су увиђајне радње које се проводе под надзором Тужилаштва КС. На терену су четири кантонална тужиоца. У овај случај је укључен и ФУП, Гранична полиција БиХ, СИПА, друга кантонална министарства и МУП РС-а", казао је Халиловић.

Како каже, на располагање су стављене и хеликоптерске јединице ФУП-а и МУП-а РС.

"Заједничким снагама ћемо ако треба преврнути све да дођемо до починиоца. Полицајци су огорчени. Наши полицајци нису укључили ни ротацију, нису извадили ни ватрено оружје. То је највиши ниво злочина који се могао извршити", рекао је Халиловић.

Истакао је да су нападнути искусни полицајци са 20-ак година радног стажа и да начин на који су нападнути говори о агресивности појединаца који су их напали.

Новинари су питали комесара да ли може службено рећи имена нападнутих полицајаца, он је одговорио да су имена већ објављена у медијима. Он није желио говорити о статистичким подацима везаним за аутомафију која дјелује у КС.

Премијер КС Адем Зољ позвао је грађане на смиреност те нагласио да нема потреба за увођењем ванредног стања.

"Подузете су активности које су довољне да се дође до починилаца. Ангажовано је више тужилаца, све сигурносне и полицијске агенције. Апелујем на смиреност грађана и сарадњу уколико виде сумњиве људе", рекао је Зољ.

Након убиства у Сарајеву ангажована и полиција Српске

Фото: Неџад Угљеша ђ Након убиства у Сарајеву ангажована и полиција Српске

Полиција Републике Српске активно сарађује са полицијом Кантона Сарајево и трага за лицима која су рано јутрос на подручју Сарајева извршила кривично дјело над полицијским службеницима овог кантона, рекла је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Српске Мирна Миљановић.

"Одмах по извршењу кривичног дјела обавијештени смо од полицијског комесара из Кантона Сарајева о овом дјелу и затражена је наша помоћ, јер постоји могућност да су лица пребјегла на територију Републике Српске", додала је Миљановићева.

Она је нагласила да се у овом тренутку не зна ко су извршиоци кривичног дјела.

"У потрази је ангажована јединица за подршку Источно Сарајево и као додатне снаге полиције, сваког тренутка размјењујемо информације са кантоналном полицијом", рекла је Миљановићева.

Портпарол МУП-а Сарајевског кантона Сувада Кулдија потврдила је Срни да је након пуцњаве рано јутрос у сарајевском насељу Алипашино Поље убијен један полицајац, а другом се љекари боре за живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана