Čelnici MUP-a RS svjedočili na suđenju inspektorima

Nebojša Tomašević
Čelnici MUP-a RS svjedočili na suđenju inspektorima

Banjaluka - Inspektori koji su radili na suzbijanju trgovine narkotika imali su dobre rezultate, a Odjeljenje za suzbijanje trgovine drogom je i nagrađivano za svoja ostvarenja.

Izjavili su to juče kao svjedoci odbrane bivši i sadašnji rukovodioci u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na suđenju inspektorima CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću, Ognjenu Stijaku i Marku Kovačeviću, koji su optuženi za preprodaju droge.

- U periodu dok sam bio načelnik CJB Banjaluka, ostvareni su dobri rezultati na suzbijanju trgovine drogom. Kada su u pitanju nelegalnosti u radu inspektora, nedugo prije hapšenja sam čuo da Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vodi istragu i da su pominjani Kovačević, Stijak i Radulović, ali formalno nisam obaviješten - kazao je bivši načelnik CJB Banjaluka Darko Ćulum, koji je sada zamjenik direktora Policije RS.

Slično su govorili, takođe bivši načelnik CJB Banjaluka Mladen Marić i nekadašnji načelnik Uprave krim policije MUP-a RS Zoran Mandić.

- Odjeljenje za suzbijanje trgovine drogom  je nagrađivano za dobre rezultate. Neko vrijeme prije hapšenja optuženih saznao sam da SIPA vodi istragu zbog nezakonitosti koje su počinili inspektori u policiji. Prije toga nisam imao informacije o nezakonitom radu inspektora. Pošto je istragu vodilo Tužilaštvo BiH, tada se nismo uključivali. Kasnije je istragu preuzelo Specijalno tužilaštvo i tada sam se uključio - kazao je  Mandić, koji je danas zamjenik načelnika Uprave za policijsko obrazovanje.

Svjedočili su i bivši načelnik Uprave krim policije CJB Banjaluka Dražen Arbutina i nekadašnji šef Odjeljenja za suzbijanje trgovine drogom u CJB Banjaluka Siniša Grahovac.

Specijalno tužilaštvo RS tereti inspektore Odjeljenja za suzbijanje trgovine drogom u CJB Banjaluka Kovačevića, Stijaka i Radulovića da su bili organizovana grupa koja je prodavala heroin i marihuanu od kraja 2010. do oktobra 2013. godine. Optuženo je još pet inspektora, koji se terete za iznude iskaza, falsifikovanja, zloupotrebe položaja.

Bošnjak

Nekadašnji šef Odsjeka za droge u CJB Banjaluka Siniša Grahovac ispričao je da je Goran Bošnjak, koji je u ovom procesu pominjan kao svjedok, nekoliko puta hapšen zbog šverca droge, ali da je protiv njega istraga obustavljana.

- U požaru u Osnovnom sudu Banjaluka 2011. godine izgorjeli su dokazi protiv njega - kazao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana