Челници МУП-а РС свједочили на суђењу инспекторима

Небојша Томашевић
Челници МУП-а РС свједочили на суђењу инспекторима

Бањалука - Инспектори који су радили на сузбијању трговине наркотика имали су добре резултате, а Одјељење за сузбијање трговине дрогом је и награђивано за своја остварења.

Изјавили су то јуче као свједоци одбране бивши и садашњи руководиоци у Министарству унутрашњих послова Републике Српске на суђењу инспекторима ЦЈБ Бањалука Срђану Радуловићу, Огњену Стијаку и Марку Ковачевићу, који су оптужени за препродају дроге.

- У периоду док сам био начелник ЦЈБ Бањалука, остварени су добри резултати на сузбијању трговине дрогом. Када су у питању нелегалности у раду инспектора, недуго прије хапшења сам чуо да Агенција за истраге и заштиту (SIPA) води истрагу и да су помињани Ковачевић, Стијак и Радуловић, али формално нисам обавијештен - казао је бивши начелник ЦЈБ Бањалука Дарко Ћулум, који је сада замјеник директора Полиције РС.

Слично су говорили, такође бивши начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић и некадашњи начелник Управе крим полиције МУП-а РС Зоран Мандић.

- Одјељење за сузбијање трговине дрогом  је награђивано за добре резултате. Неко вријеме прије хапшења оптужених сазнао сам да SIPA води истрагу због незаконитости које су починили инспектори у полицији. Прије тога нисам имао информације о незаконитом раду инспектора. Пошто је истрагу водило Тужилаштво БиХ, тада се нисмо укључивали. Касније је истрагу преузело Специјално тужилаштво и тада сам се укључио - казао је  Мандић, који је данас замјеник начелника Управе за полицијско образовање.

Свједочили су и бивши начелник Управе крим полиције ЦЈБ Бањалука Дражен Арбутина и некадашњи шеф Одјељења за сузбијање трговине дрогом у ЦЈБ Бањалука Синиша Граховац.

Специјално тужилаштво РС терети инспекторе Одјељења за сузбијање трговине дрогом у ЦЈБ Бањалука Ковачевића, Стијака и Радуловића да су били организована група која је продавала хероин и марихуану од краја 2010. до октобра 2013. године. Оптужено је још пет инспектора, који се терете за изнуде исказа, фалсификовања, злоупотребе положаја.

Бошњак

Некадашњи шеф Одсјека за дроге у ЦЈБ Бањалука Синиша Граховац испричао је да је Горан Бошњак, који је у овом процесу помињан као свједок, неколико пута хапшен због шверца дроге, али да је против њега истрага обустављана.

- У пожару у Основном суду Бањалука 2011. године изгорјели су докази против њега - казао је Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана