Čeličnim sajlama čupali bankomate po Njemačkoj

Sanja Amidžić
Čeličnim sajlama čupali bankomate po Njemačkoj

Langenhagen - Osam članova organizovane kriminalne grupe među kojima su državljani BiH i Crne Gore uhapšeni su nakon što su pokušali da ukradu bankomat u Langenhagenu u Njemačkoj.

Identitet kradljivaca nije saopšten, a prema pisanju njemačkih medija, grupa je u krađu došla sa četiri vozila.

Provalili su u stakleni prostor hola centra za igre na sreću u Volfenbutelu, odakle su iz postolja iščupali bankomat i ponijeli u vozilo.

Kako prenose portali, lopovi su pomoću čeličnih sajli bankomat pokušali da unesu u kombi, a kada im to nije pošlo za rukom, sve su napustili i sjeli u ostala tri vozila te pobjegli u različitim pravcima.

Brzom reakcijom policije trojica pljačkaša ubrzo su uhapšena nedaleko od mjesta krađe dok su ostali uhapšeni u opsežnoj policijskoj potjeri u kojoj je učestvovalo nekoliko helikoptera, specijalna policija, brojna vozila i psi tragači.

Kako saznajemo, razbojnici su za ovu pljačku koristili ukradeni kombi "folksvagen T4".

Njemačka policija pomenutu kriminalnu grupu osim ove krađe tereti za još dvije pljačke i devet pokušaja krađe bankomata na području Njemačke. Osim ovoga sumnjiče ih i za krađu 12 automobila i kamiona koje su koristili kada su išli da kradu. Takođe ih terete i za pokušaj krađe još četiri vozila.

Sumnja se da su upravo članovi ove grupe ukrali bankomat početkom januara ove godine u tržnom centru "Siti Galeri" u Volfzburgu, pošto je kod nekih od njih tokom istrage pronađen novac iz ovog bankomata.

Tada je u ranim jutarnjim časovima bijeli kombi razbio ulazna vrata centra i ušao u hol, gdje su najvjerovatnije čeličnim sajlama odvalili jedan od dva bankomata iz njegovog ležišta nakon čega su ga odvezli. Tada je pretreseno nekoliko lokacija u gradovima Zesen, Gifhorn i Langenhagenu u Donjoj Saksoniji. Tom prilikom uhapšeno je osam članova ove bande, od kojih je sedam zadržano u pritvoru.

Slučajevi u BiH

Krađa bankomata nije strana ni na području BiH. Tako su prije nekoliko godina lopovi pomoću čeličnih sajli i automobila iščupali bankomat Rajfajzen banke koji se nalazio u izlogu robne kuće "Boska" u Banjaluci. Prije toga, sličan slučaj se dogodio u Gradačcu, kada su lopovi ukrali bankomat Intesa Sanpaolo banke u kojem je bilo oko 40.000 maraka. Slične krađe dogodile su se i na području Doboja, Kneževa i Kotor Varoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana