Čaušević tvrdi da je žrtva medijskog reketa Zorana Šarenca

Svjetlana Tadić
Čaušević tvrdi da je žrtva medijskog reketa Zorana Šarenca

BANjALUKA - Dnevni list "Fokus" je, prijavljujući se 2008. godine na tender Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za izbor medija u kojem će ova institucija objavljivati svoje oglase, naveo da ostvaruje promet od osam miliona KM, iako je prema PDV prijavama promet bio oko 300.000 maraka.

Rekao je to bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević u petak u Banjaluci, gdje su u Osnovnom sudu iznesene završne riječi po tužbi za klevetu koju je Čaušević podnio protiv direktora "Fokusa" Zorana Šarenca.

Čaušević je rekao da list "Fokus" zbog lažnih podataka nije prošao na tenderu u UIO, a da mu je poslije toga Zoran Šarenac počeo da prijeti, te je uslijedilo niz klevetničkih tekstova u listu "Fokus".

Čaušević je najavio da će, pored pet tužbi koje su u toku pred Osnovnim sudom Banjaluka, podnijeti i krivične prijave protiv Šarenca Tužilaštvu BiH.

- Mislim da ljudima poput Šarenca, utajivačima poreza, siledžijama, nije mjesto u novinarskoj profesiji. Iz revanšizma što nije pobijedio na tenderu odlučio je da piše neistine, klevete i bljuvotine o meni - istakao je Čaušević.

Ispričao je da se Šarenac u tim prijetnjama pozivao na funkcionere iz Vlade RS, koji navodno stoje iza njega i koji su mu za pisanje protiv Čauševića "dali milion maraka".

- Ja sam odgovorne osobe iz Vlade RS pitao da li je to istina, što su oni odbacili rekavši da je to stav redakcije "Fokusa" i da Vlada RS nema ništa s tim - istakao je Čaušević.

Na završnim riječima u sudu Čaušević je rekao da od "Fokusa" i Šarenca traži da mu na ime naknada za duševni bol, patnju, povredu časti i ugleda isplati odštetu od 25.000 maraka sa kamatama od dana objavljivanja teksta, odnosno 6. juna 2010. godine.

Iznošenju završnih riječi nije prisustvovao Šarenac, nego njegov advokat Ivana Azinović.

Sudija Darko Stamenić rekao je da će presuda po tužbi Čauševića protiv "Fokusa" i Šarenca biti donesena 28. maja.

Iduća tužba

Prvo ročište po idućoj tužbi protiv "Fokusa" počinje 20. juna pred Osnovnim sudom u Banjaluci, a odnosi se na pet drugih tekstova u kojima je pisano o Čauševiću.

- Biće još suđenja, ima pet tužbi povodom 20 objavljenih tekstova - rekao je Čaušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana