Чашица више “одвози” трактористе у смрт

Невена Бунић
Чашица више “одвози” трактористе у смрт

Бањалука - Вожња под утицајем алкохола најчешћи је узрок страдања возача трактора и багера. Ове године у Републици Српској забиљежено је седам трагичних саобраћајних несрећа у којима су учествовала радна возила.

 Иако су много спорији од аутомобила или теретних возила, управљање тракторима може бити веома опасно. Подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске говоре да су у првих девет мјесеци биле 24 саобраћајне несреће у којима су учествовали трактори.

- У тим несрећама погинуло је шест особа, док је девет тешко повријеђено. У истом периоду евидентирали смо пет несрећа у којима су учествовали багери, у којима је један возач смртно страдао, а два тешко повријеђена - навела је портпарол МУП-а РС Даница Гњатовић  и додала да је лани било 27 саобраћајних несрећа у којима су учествовали трактори и у којима су два лица смртно страдала, а 13 је тешко повријеђено.

Нагласила је да су, поред пијаних возача за управљачима радних возила, грешке приликом избора стране и правца кретања, те вожња без свјетала најчешћи узроци кобних саобраћајних несрећа.

Посљедња у низу трагедија десила се почетком октобра у бијељинском селу Средњи Драгаљевац, када је погинуо багериста Раденко Лујић (42). Он је приликом превртања багера испао из кабине под ову машину и страдао на лицу мјеста. Трактористи су током ове године често биле жртве својих возила. Тако је тијело Драге Ђенадије (81) крајем августа пронађено испод трактора у Међувођу код Козарске Дубице. Старац је погинуо вече раније, када се то радно возило преврнуло док је возио кући радницу Славицу Ј. (68). Посебно тешка несрећа са трагичним исходом десила се на регионалном путу у Моштаници код Козарске Дубице. У судару трактора и “форд фјужна” у овом мјесту погинуо је возач радне машине Ненада Е. (78). Возач аутомобила је у овој несрећи лакше повријеђен, док је Ненад Е. послије судара превезен у Општу болницу Градишка, гдје је убрзо преминуо од задобијених повреда.+

Кварови и терет

У МУП-у РС навели су да је техничка неисправност трактора и багера чест узрок трагедија. За многе возаче радних возила проблем не представља ни то што су им неисправна кочнице или су неосвијетљени на путу.

- Неправилно распоређен и необезбијеђен терет, као и  ризично превожење особа, такође су узроци тешких саобраћајних несрећа са трагичним посљедицама - рекли су у МУП-у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана