Carinicima lisice na ruke zbog uzimanja mita

N. T.
Carinicima lisice na ruke zbog uzimanja mita

Banjaluka - Agencija za istrage i zaštitu SIPA u akciji “Brend” uhapsila je 11 carinika iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) zbog sumnje da su uzimali mito kako bi omogućili nelegalan uvoz robe iz Hrvatske u BiH bez carinjenja.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni Dejan Damjanović, Aleksandar Tucikešić te Milan Špirić iz Banjaluke, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca, Zahid Delić i Virsan Zolotić iz Odžaka i Mato Delić iz Orašja. Oni su radili na graničnim prelazima Šamac, Orašje i Gradiška, gdje je zaposlen Špirić.

Iz SIPA je saopšteno da su osumnjičeni uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH i da su  u akciji pretresene 22 lokacije na području Banjaluke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka, te graničnih prelaza Orašje, Gradiška i Šamac.

- Uhapšene sumnjičimo da su tražili i uzimali novac kako bi uvoznicima omogućili da bez kontrole i carinjenja nesmetano uvezu robu iz Hrvatske u BiH - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da uhapšene carinike terete za primanje dara ili drugih oblika koristi.

- Oni su pod istragom zbog sumnje da su tokom prošle i ove godine nezakonito uzimali novac ili druge oblike koristi kako bi prilikom uvoza robe u BiH propuštali mjere carinskog nadzora. Tako su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i  nanijeli štetu budžetu i svim građanima BiH - rekli su u Tužilaštvu BiH.

UIO BiH je saopštila  da nisu obaviješteni o akciji hapšenja njihovih službenika.

- Kada dobijemo zvanično obavještenje UIO će postupiti u skladu sa zakonom. Podržavamo zakonit rad i stojimo na raspolaganju Tužilaštvu BiH i svim ostalim agencijama za sprovođenje zakonskih propisa - navode iz UIO BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana