Буда доносио дрогу у кампус

Небојша Томашевић
Буда доносио дрогу у кампус

Бањалука - Бојан Будиша, звани Буда (38), из Бањалуке оптужен је да је од непознате особе набавио марихуану те је у донио у круг кампуса бањалучког Универзитета и давао је тројици познаника.

Оптужницу против њега подигло је бањалучко Окружно тужилаштво, а он је у суду у Бањалуци негирао кривицу. Према незваничним информацијама, тужилаштво и оптужени су разговарали о могућем закључењу споразума о признању кривице, али нису пронашли заједнички језик.

Према оптужници, Будиша је од за сада непознате особе набавио одређену количину марихуане, коју је затим препаковао у мања паковања. Те пакетиће је 23. августа прошле године донио у кампус бањалучког Универзитета око 22.30 часова и дао Немањи К., Мили П. и Дејану М., код којих је полиција и пронашла дрогу и одузела.

Током истраге, како сазнајемо, Будиша је признао да је починио дјело за која га терете, те описао на који је начин набавио наркотике и дао поменутим лицима да је конзумирају. Одузета дрога током истраге је и вјештачена те је утврђено да се ради о канабису, односно марихуани. То вјештачење коштало је око 120 КМ и тужилаштво сматра да те трошкове треба да плати оптужени ако буде осуђен.

Бранилац оптуженог Будише, адвокат Марко Микеш, истакао је да оптужницу не може да коментарише јер судски процес још није ни почео.

- Мој брањеник није осуђиван и породичан је човјек који није имао сукоб са законом. Не могу да говорим детаље о овом случају нити било шта да кажем и износим шта ће одбрана да ради јер судски процес тек треба да почне - казао је Микеш.

Оптужени Будиша је по занимању економски техничар и, према подацима из оптужнице, запослен је у Фонду ПИО у Бањалуци. Против њега се не води други кривични поступак.

Продаје и уживања наркотика у близини образовних установа у Бањалуци било је и раније. Нарко-дилери су разне наркотике, углавном марихуану, тако нудили и тинејџерима, а неке су тјерали да за њих продају наркотике. Тако је након акције “Камел”, која је спроведена у августу ове године, утврђено да су осумњичени дрогу продавали малољетницима у близини средњих и основних школа.

У  фебруару прошле године ухапшен је и притворен Марко Праштало из Бањалуке због сумње да је тјерао малољетнике да за њега продају марихуану. У предмету против оптужених бањалучких инспектора за наркотике утврђено је да су два њихова сарадника продавала дрогу у дворишту Основне школе “Бранко Радичевић” у бањалучком насељу Борик.

Казне

Према Кривичном законику РС, за кривично дјело омогућавање уживања опојних дрога, које се на терет ставља оптуженом Бојану Будиши, може бити изречена затворска казна од  двије до 12 година затвора. У закону стоји да ће казном у том распону бити кажњен свако ко дрогу даје дјетету, душевно поремећеном лицу или омогући да је користи више лица у школи или другим васпитно-образовним, спортским, културним установама или мјестима која служе за образовање, васпитање, спортску или неку другу друштвену активност дјеце или у њиховој непосредној близини.

Иста казна предвиђена је ако је кривично дјело извршило службено лице, здравствени или социјални радник, наставник, васпитач или тренер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана