Братунц: Ватра прогутала стан, старци избјегли смрт

Крстина Ћирковић
Братунц: Ватра прогутала стан, старци избјегли смрт

Братунац - Стан брачног пара Здравка (82) и Милице Шаренац изгорио је у пожару који је букнуо у Немањиној улици у Братунцу, а њих двоје, само захваљујући срећи, нису повријеђени.

Ватра је избила нешто прије пет часова и за мање од једног часа супружници Шаренац остали су без крова над главом.

У тренутку избијања ватре обоје су били у стану и само пуком срећом избјегли су сигурну смрт.

Здравко је испричао да су га пробудили топлота и дим и да је у тренутку избијања пожара супруга Милица, која је болесна, била у тоалету.

- Чим сам се пробудио видио сам да куља дим из угла собе у којој смо спавали. Ту се налазила упаљена стона лампа, која је, највјероватније, узрок пожара. Успио сам да изведем из стана болесну супругу, а онда сам се вратио и покушао да угасим ватру, која је већ била захватила намјештај и завјесу у том дијелу собе. Нисам успио - испричао је Шаренац.

Према његовим ријечима, он је безуспјешно покушавао да угаси ватру, али се пламен све више ширио.

- Послије одређеног времена био сам приморан да изађем из стана. Тек сада сам свјестан у каквој сам опасности био, јер ми се у једном тренутку учинило да сам у пламену - рекао је Шаренац.

Додао је да се његова супруга Милица много узнемирила и да се тренутно налази код родбине.

Истакао је да је она након што је извео из стана позвала комшије у помоћ, који су позвали ватрогасце и полицију. Послије доласка полиције и Здравко и Милица су превезени до Дома здравља, гдје им је указана љекарска помоћ.

У Професионалној ватрогасној бригади у Братунцу су рекли да им је пожар јуче пријављен у 4.54 часа.

- Пожар је избио на другом спрату зграде у Немањиној улици, која се налази преко пута Дома културе у Братунцу. У року од пет минута на лице мјеста упућена су два ватрогасна возила са водом и седам ватрогасаца. Одмах смо почели са гашењем, а уз помоћ полиције евакуисани су сви станари за које смо сматрали да би могли бити угрожени - рекао је дежурни ватрогасац Мирко Шкорић.

У Ватрогасној бригади Братунац су истакли да су, с обзиром на то да је стан на другом спрату зграде, морали да траже помоћ од "Електродистрибуције".

- То нам је помогло у гашењу и пожар је врло брзо стављен под контролу, па је спријечено његово ширење на остале станове. Пожар је угашен у 5.45 часова, али, нажалост, стан Здравка и Милице Шаренац је у потпуности уништен и штета се процјењује на више од 50.000 марака - навели су у ватрогасци.

Брачни пар Шаренац доселио је са кћерком из Хаџића у Братунац послије потписивања Дејтонског споразума.

- Не знам шта се десило. У једном тренутку смо остали без крова над главом, а могли смо и изгорјети у стану. Не знам гдје ћемо сада живјети, али, најважније је да смо преживјели - рекао је Здравко једва чујним гласом.

Дијана Тодоровић, чији је стан изнад стана породице Шаренац, рекла је да је од дима и ватре оштећен сав намјештај и паркет у њеном стану. Истакла је да је најважније да су спасени ови стари људи.

Узрок пожара

Послије гашења пожара у стану увиђај су обавили екипа Полицијске станице Братунац и противпожарни инспектор. Утврђено је да је пожар највјероватније изазвала неисправна лампа у стану Шаренчевих.

- Први резултати увиђаја указују на то да је до пожара дошло због квара на лампи. Наводно је старица током ноћи ишла у тоалет и тада је упалила лампу, која се због квара запалила. Пламен је одмах захватио дио намјештаја и брзо се проширио - рекао је извор близак истрази.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана